Quantcast
Channel: Cluj-Napoca – www.actualdecluj.ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2200

Când ai bani la dispoziție dar nu te pricepi să îi cheltuiești

$
0
0
Situația rețelelor de apă și canalizare din nordul orașului Cluj-Napoca din zona Valea Fânațelor este cu atât mai gravă întucât proprietarii de terenuri spun că, de fapt, de 4 ani încoace Compania de Apă Someș a așteptat ca oamenii să facă pe banii lor o parte din rețea iar ulterior să o doneze instituției.
Aceasta în timp ce alte extinderi au fost făcute cu fonduri europene întrucât existau interese imobiliare ale unor oameni importanți, printre care chiar fostul director al Companiei de Apă. De cealaltă parte, Compania de Apă revine și se scuză că banii europeni au venit abia din 2018, însă susține că până în 2023 extinderile vor fi realizate.
Dezinteresul Primăriei și al Consiliului Județean pentru dezvoltarea rețelelor în nordul Clujului i-a forțat pe mulți proprietari să construiască fără autorizații de construire. Oamenii au cerut Primăriei asfalt, însă asfaltul este condiționat de extinderea rețelelor de apă și canalizare iar acestea țin de programul de investiții al Companiei de Apă. Instituția din subordinea Consiliului Județean a recunoscut, după presiuni ale proprietarilor abia la finalul lui 2019, că are bani europeni pentru lucrările de pe Valea Fânațelor, dar că încă nu au reușit să îi cheltuiască efectiv și să facă lucrările.
„Sunt proprietarul unui teren de pe strada Frederic Chopin, din Fânațele Clujului. Abia acum aflu că există bani europeni într-un program de acum 6 ani pentru extinderea rețelelor. Acum vreo 4 ani am participat la o întrunire a proprietarilor de acolo, unde a binevoit să apară un director din Compania de Apă. Parcă director tehnic, dar nu îmi amintesc exact. Dânsul ne-a spus verde-n față că nu au bani pentru extindere și nici nu prea au chef. Că să binevoim să plătim noi treaba asta. La primul lui calcul, magistrala ce ar fi să urce pe deal, plus stația de pompare ar fi fost vreo 120.000 euro. Bani pe care să îi achităm noi, proprietarii, după care să facem cadou lucrarea Companiei de Apă, care ulterior să facă extinderile pe străzile secundare. Tot pe banii proprietarilor, s-a subînțeles. Nu era nici o vorbuliță despre fonduri europene deja aprobate și doar se încerca manipularea fraierilor care și-au construit deja (sau nu) case în zonă. Oricum, ping-pongul acesta între primărie și CJ este dezgustător. Pentru amici se găsesc repejor fonduri să fie extinse utilitățile. Inclusiv directorul de atunci al companiei și-a tras niște blocuri cu extinderi făcute pe fonduri europene. Între timp Primăria este extrem de activă în a repara centrul orașului, care e asfaltat de ceva decenii și nu necesita reparație urgentă. Periferiile să se descurce. Dar să bage impozitul la buget, că așa e prin orașele ”dăștepte”, a spus proprietarul de pe Valea Fânațelor.
Oamenii de pe Valea Fânațelor sunt supărați și pe primarul Emil Boc și pe șeful Consiliului Județean Alin Tișe pentru că îi duc cu vorba că se vor ocupa și de dezvolatarea acestei zone. „Compania de Apă a Clujului dă vina pe Primărie, Primăria pe Compania de Apă, Compania de Apă pe Consiliul Județean”; așa explică oamenii întârzierile de 6 ani din proiectul de extindere a rețelelor de apă și canalizare în nordul orașului, în zona Valea Fânațelor. Inițial, Compania le-a spus (într-o serie de răspunsuri scrie) oamenilor că abia la finalul lui 2019 că are bani europeni pentru lucrările de pe Valea Fânațelor, dar că efectiv ele vor fi făcute de la final de 2020, încolo.
Acum, Compania revine și susține că banii europeni au venit efectiv din 2018 încoace și că trebuie întreprinși o serie de pași birocratici care condiționează realizarea lucrărilor de pe Valea Fânațelor. Compania de Apă Someș a transmis pentru Actual de Cluj că banii europeni nu se vor pierde și că până în 2023, când e termenul limită a POIM Cluj-Sălaj vor fi realizate și lucrările din zona Valea Fânațelor.
„Pentru realizarea investitiilor din zona respectivă, respectiv pentru alimentarea cu apă în condiții de siguranță este nevoie de realizarea a două rezervoare și două stații de pompare. Datorită faptului (sic) că Primăria nu a putut pune la dispozitie terenurile necesare pentru realizarea acestor obiective, Compania este obligată sa le achiziționeze de pe piață. La ora actuală suntem în faza de realizare a expertizelor de evaluare a terenurilor în vederea achiziționării. Documentațiile de atribuire ale Contractelor de lucrări sunt pregătite, urmând ca la finalizarea procedurii de achiziție a terenurilor și obținerea autorizației de construire să procedăm la demararea licitației. Facem mențiunea că pe strada Fanatelor și strada Valea Fânațelor există în prezent rețele de apă și de canalizare până la intersecția cu strada Giuseppe Verdi. Programul de investitii POIM Cluj-Salaj în ansamblul lui se derulează în perioada 2019-2023”, a transmis Compania de Apă.
Aceștia au mai susținut că, de fapt, până în 2018 nu au venit fondurile europene și că, de la semnarea contractului de finanațare cu Ministerul Fondurilor europene pentru Programul de investiții POIM Cluj-Sălaj în noembrie 2018, a fost nevoie de parcurgerea altor pași birocratici. Adică, aprobarea proiectului de către Comisia Europeană care s-a făcut în august 2019 și încheierea unui act adițional pentru partea de cofinanțare din partea Companiei, act încheiat în octombrie 2019.
Cei de la Companie au mai invocat și procesul birocratic de obținere a autorizațiilor de construie, fără să spună exact probleme pe care le comportă obținerea avizelor necesare. Sau dacă Primăria din Cluj sau Consiliul Județean sunt cei de care depinde rapiditatea procesului de obținere a acestor autorizații.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2200

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48