Quantcast
Channel: Cluj-Napoca – www.actualdecluj.ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2200

Primăria își asumă să subvenționeze tratarea gunoiului clujenilor. Prețul la gunoi rămâne pe loc

$
0
0

Municipalitatea legitimează prețul de aproape 260 de lei/tonă (257,36 lei fără TVA) pentru depozitarea gunoiului în noul Centru Integrat de Management al Deșeurilor (CMID), dar nu va majora tariful la ridicat gunoiul pentru clujeni. Comisia de tarife a Primăriei a aprobat luna aceasta o majorare de 32 % a prețurilor actuale, însă în ultimul moment, înainte de ședința de Consiliu Local când urma să se aprobe noile prețuri, datorită presiunii publice, s-a găsit o nouă soluție. Primarul Emil Boc a anunțat că Primăria va subvenționa costul de tratare a deșeurilor înainte ca ele să fie depuse în noua celulă a CMID, cel care generează noul tarif la depozitare de 260 de lei, până când Consiliul Județean va reuși să termine instalația de tratare mecanică a deșeurilor din cadrul centrului. Aceasta e estimată să fie gata în 2021. Subvenția asumată de municipalitate este de 1,2 milioane de lei pe lună, după cum a anunțat Boc.

În ultimii ani, de când Regia Consiliului Local (RADP – Regia Autonomă a Domeniului Public) condusă de Ion Pantelimon, omul primarului Emil Boc,  a preluat gestionarea depozitării gunoiului, municipalitatea a majorat sistematic prețul pentru ridicarea gunoiului. Consiliul Județean  s-a tot lăudat că după ce va încheia investiția (suportată din fonduri europene) la noul depozit ecologic, toți clujenii vor beneficia de prețuri decente pentru serviciul de colectare și transport.

De câteva luni bune, Consiliul Județean a terminat prima celulă din CMID, blocajul în instanță a fost soluționat, iar contractul de operare la noul centru de depozitare a fost atribuit RADP-ului pentru următorii 2 ani.

Numai că RADP percepe un preț de depozitare mult mai mare decât cel real (aproape 260 lei/tonă față de 168 lei /tonă cât e costul normal de depozitare cadrul CMID). În consecință, operatorii de salubritate din Cluj-Napoca au fost notificați asupra noului tarif și, la rândul lor, au cerut majorări de prețuri. Comisia de prețuri și tarife a Primăriei condusă de viceprimarul Dan Tarcea a aprobat majorările cerute, adică o creștere de 32% a prețului la populație.  Adică de la 10,93 lei/persoană/lună prețul urma să crească la 14,43 de lei/persoană/lună. Majorarea urma să fie votată la ședința Consiliul Local din 20 august.

Ședința Consiliului Local a fost întârziată cu 15 minute, primarul Emil Boc anunțând în plen că accesta e explicată de faptul că, împreună cu specialiștii instituției, a fost găsită o soluție pentru ca tarifele să nu mai fie majorate.

Așa cum a subvenționat în ultimii ani transportul deșeurilor în alte județe pentru a nu se atinge procentul maxim de încărcare de 75% pentru platforma temporară de gunoi administrată de RADP (acum închisă datorită deschiderii noului centru), la fel va fi subvenționată tratarea mecanică a deșeurilor necesară înaintea depozitării gunoiului la CMID.

De fapt, a spus Boc, Consiliul Județean trebuia să termine și propria stație de tratare mecanică din cadrul CMID, însă nu a terminat-o. De aceea, tratarea se face în stația proprie deținută de RADP și la CMID se percepe un tarif de depozitare mai mare (aproape 260 de lei/tonă, față de tariful norma de depozitare de 168 lei/tonă).

Potrivit Primarului, Primăria își va asuma subvenționarea procesului de tratare a deșeurilor, în așa fel încât clujenii să nu plătească în plus tarife mai mari la ridicat gunoiul.

Este vorba despre 1,2 milioane de lei lunar, sumă angajată de Primărie până când Consiliul Județean va finaliza stația de tratare a deșeurilor de la nivelul CMID. Boc a spus că a fost informat că aceasta, o investiție de 10 milioane de euro, ar urma să fie gata în 2021.

Boc a mai spus că vestea bună este că s-a deschis CMID și Clujul nu mai trebuie să ducă gunoi în altă parte însă că nicăieri în țară nu mai există o astfel de situație în care un centru de deșeuri ecologic să funcționeze parțial. De aici au rezultat dificultățile Primăriei în găsirea unei soluții legale dar și faptul că, de la convocarea Consiliului Local, nu a oferit detalii cu privire la propunerea de majorare a tarifului la gunoi, după cum s-a scuzat primarul.

Chestionat de consilierul PSD Corina Croitoru, Boc a recunoscut că până în ziua ședinței nu avut nici cadru legal nici altă soluție pentru a nu majora prețul.

În cadrul ședinței, consilierii locali și-au asumat tariful de depozitare la CMID de 260 lei practicat de administratorul RADP și subvenționarea Regiei cu peste 1,2 milioane de lei pe lună (prin rectificare bugetară) în așa fel încât prețul la ridicat gunoiului să rămână același în Cluj-Napoca.

Viceprimarul Dan Tarcea a ținut să mai spună că noua licitație organizată la nivelul județului prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Metropolitan prin care se vor selecta noii operatori de salubritate,are la bază studii de fundamentare potrivit cărora prețurile la ridicat gunoiul vor fi mult mai mici. Sunt prevăzute tarife și mai mici decât cele actuale practicate de Brantner și Rosal, operatorii din Cluj-Napoca.

Vezi și: RADP a primit pe mână noul depozit ecologic de deșeuri de la Consiliul Județean, dar vrea bani mai mulți de la populație. Primarul Boc propune majorarea prețului pentru ridicarea gunoiul

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2200

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48