Cu o serie de grafice privind creșterea numărului de elevi din Cluj-Napoca dar și cu datele publicate recent de Comisia Europeană privind percepția clujenilor asupra orașului, primarul Emil Boc a ținut să arate că municipiul e pe drumul cel bun în materie de calitate a vieții. În schimb, Boc a renoscut că nici el nu a avut bani să își cumpere o casă în Cluj-Napoca (la prețurile de pe piață) și a achizionat una de vacanță în zona metropolitană, la Cîmpenești, comuna Apahida (lângă municipiu).
Întrebat fiind care este cea mai mare realizare din 2023 în opinia sa, Emil Boc a nominalizat ca reușită faptul că Cluj-Napoca a devenit un oraș preferat pentru întemeierea unei familii. S-a lăudat că a făcut lucuri bune, invocând topul percepției clujenilor asupra calității vieții din oraș, publicat de Comisia Europeană (Eurostat 2023), top în care orașului este pe locul zece după orașe ca Zurich, Copenhaga, Groningen, Gdansk, Leipzig, Stockholm, Geneva, Rostock, Braga.
Într-o conferință de presă din 28 decembrie, Emil Boc a prezentat date care atestă că numărul de elevi din învătământul preuniversitar din Cluj-Napoca a crescut cu 20% în ultimii 10 ani. Primarul a spus că surpriza cea mai mare o reprezintă numărul mare de elevi de la ciclul primar care a fost înregistrat în perioada 2014 – 2023 adică 4.500 de elevi, aproape jumătate din numărul total. Emil Boc explicat că numărul copiilor înrolați în învățământul clujean este o explicație pentru atractivitatea Clujului și pentru calitatea sportită a vieții din oraș, factori care îi determină pe foarte mulți tineri să-și dorească să-și întemeieze o familie în municipiu.
Ceea ce nu a precizat primarul este dacă această creștere este generată de copiii din zona metropolitană (comunele de lângă Cluj), înscriși la școlile din Cluj-Napoca. Potrivit ultimului Recensământ, în Cluj-Napoca populația a scăzut, iar în localitățile învecinate a crescut. În plus, cei care s-au mutat în Florești, Apahida, Baciu, Feleacu, Chinteni, Aiton etc lucrează în municipiu și își aduc copiii la școala/grădiniță/creșă aici. Mai ales că municipalitatea a făcut calcule și deja pe noua legislație, prin care obligată să subvențoneze abonamentele pe transportul în comun pentru elevii din zona metropolitană, a arătat că trebuie să subvenționeze peste 5000 de astfel de abonamente.
Întrebat fiind dacă este normal ca metrul pătrat să coste în Cluj-Napoca 3000 de euro în cazul apartamentelor sau dacă crede că orașul este scump, primarul nu a oferit un răspuns direct. În schimb, a arătat că nici el nu și-a permis să își cumpere o casă în oraș. De altfel, la ultima ședință de Consiliu Local din 2023, Boc arăta că degeaba este condamnat primarul pentru prețurile imobiliarelor din oraș, aceaste fiind doar o consecință a faptului că s-au făcut foarte multe lucruri bune și proiecte în oraș („Mă faceți vinovat pentru că viața este mai bună la Cluj, pentru că cresc prețurile terenurilor într-o zonă sau alta. Asta e viața pe care o avem în urma proceselor pe care le avem. Dacă nu făceam nimic, nu creștea calitatea vieții”).
,,Cu bunele, relele pe care le avem, la Cluj se rămâne, la Cluj se vine, la Cluj se dorește să se întemeieze o familie, la Cluj vrei să te implici în diferite activități, la Cluj vrei să-ți cauți o slujbă mai bună și găsești aceste lucruri(…) Indiferent cum mi se pare, subiectiv, dacă e scump sau nu, oamenii vin la Cluj și asta e cel mai important răspuns ” a arătat primrul Emil Boc la ultima conferință de presă din 2023.
,,Raiul e doar în cer, pe pământ nu există Rai, să ne înțelegem. În cer putem avea cea mai bună viață cu putință dintre toate pe care le putem avea la dispoziție (…) Economia de piață, în democrație, nu e sub controlul primarului, jocul între cerere și ofertă este al vieții. Și eu am vrut să-mi cumpăr casă în Cluj, am avut 100.000 de euro și n-am putut să-mi cumpăr casă. Am putut să-mi cumpăr cu 106.000 de euro doar o casă de vacanță în Câmpenești. Atât am putut să fac. Am căutat o casă și în Cluj și în zona metropolitană, nici eu n-am putut găsesc una să-mi cumpăr”, fost răspunsul primarului cu privire la piața imobiliară din oraș.
La conferința de presă, Emil Boc a evocat și datele publicate de Comia Europeană privind percepția oamenilor din orașele europene asupra calității vieții (un studiu realizat în peste 80 de orașe europene). Boc a menționat că municipiul Cluj-Napoca este un oraș sigur, că 94% dintre clujeni sunt mulțumiți să trăiască în Cluj-Napoca iar această percepție reprezintă o măsură reală asupra a ceea ce a întreprins administrația locală în oraș.
Ceea ce nu a precizat primarul Emil Boc este că topul Eurostat (2023) a fost întocmit în cazul Clujului pe baza răspunsurilor a 5% dintre oamenii a căror contactare s-a încercat, după cum au arătat activiști din oraș. „SondajulEurostat nu priveşte toate oraşele Uniunii, ci doar 83 de comunităţi locale (nu au fost prezentate informaţii privind criteriile prime de eligibilitate) din UE, dar şi din afara ei. Clujul e între primele 10 dintre aceste 83 de oraşe. Topul nu este al calității vieții ci al percepției asupra calității vieții, din punctul de vedere al acelor cetăţeni care au acceptat să răspundă la interviu. În cazul Clujului, au existat peste 57.000 tentative de intervievare şi s-au reuşit 890 de interviuri complete. Proporţia persoanelor care au refuzat să răspundă la interviu a fost de peste 75%. Interviurile complete luate în calcul pentru rezultatele finale au reprezentat 5,1% din tentativele de intervievare. Peste 90% din cei 890 de clujeni au declarat că sunt mulțumiți de viața în propria comunitate”, a semnalat profesorul universitar Cronel Vîlcu după ce Primăria a anunțat bombastic că „Lângă Zurich și Copenhaga, peste Roma și Atena. Eurostat: Clujul apare în TOP 10 european al calității vieții”.