Quantcast
Channel: Cluj-Napoca – www.actualdecluj.ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2200

Directorul de la Coral, tupeu maxim: “DNA-ul pierde timpul pe banii noștri”

$
0
0

DNA-ul a luat urma banilor obținuți de Coral Impex din bugetul public județean, în urma unei presupuse mite – transmit sursele Actual de Cluj.

Concret, reprezentanții acestei firme de dezinsecție și dezinfecție, care într-un mod dubios deține monopol pe municipiul Cluj Napoca încă din 2006, l-ar fi mituit pe fostul președinte al Consiliului Județean, Horea Uioreanu, să le asigure niște plăți pentru niște servicii care, de fapt, nu fuseseră contractate. Directorul de marketing al firmei Coral, Ciprian Bogaciu, pare să nu fie deloc impresionat de ancheta DNA. Acesta a declarat pentru Actualdecluj.ro, că DNA-ul pierde timpul pe banii noștri.

Ieri dimineață, ofițerii DNA s-au prezentat la sediul Consiliului Județean Cluj pentru a solicita documente care stau la baza unor plăți efectuate către firma Coral. S-au ridicat documente care vizează o serie de sume direcționate în 2013 spre firma Coral, deși instituția Consiliului Județean nu avea niciun contract încheiat cu această firmă. Cum a fost posibilă o asemenea “performanță”? Simplu. În 2012, firma Coral și-a însușit mai multe atribuții decât cele prevăzute în contractul cu Primăria. În speță, a asigurat servicii de deratizare nu doar pentru entitățile subordonate municipalității (Primăriei Cluj Napoca), ci și pentru cele subordonare Consiliului Județean Cluj. Mai exact, s-au făcut deratizări în școli care aparțin Consiliului Județean, chiar dacă instituția nu avea un contract semnat cu această firmă. Lucrările au fost decontate de Primărie. Când Curtea de Conturi a venit în control, a sesizat că Primăia a plătit servicii în favoarea unor entități care nu-i aparțineau.

În consecință, Curtea de Conturi i-a cerut Primăriei să-și recupereze banii de la firma Coral. În replică, firma Coral s-a deplasat la Consiliul Județean pentru a obține acești bani. Președintele Consiliului Județean de la vremea respectivă, Horea Uioreanu, ar fi acceptat să plătească lucrările, chiar dacă nu exista un contract semnat în prealabil. Potrivit informațiilor pe surse, anchetatorii au informații că firma Coral i-ar fi dat mită lui Uioreanu pentru a obține acești bani dar și pentru a-și asigura lucrări în continuare în școlile respective.  Din bugetul aprobat în 2013, Uioreanu ar fi avut grijă să direcționeze o sumă importantă către școlile care au beneficiat de serviciile firmei Coral.

Cât de tupeist se dovedește reprezentantul Coral

Noul președinte al Consiliului Județean, Alin Tișe, susține că și în prezent Consiliul Județean alocă fonduri pentru școlile care au nevoie de astfel de servicii: “Școlile au atribuția să contracteze astfel de lucrări sau servicii. Noi le alocăm fonduri”.

Diferența constă în faptul că pentru serviciile plătite în 2012 nu exista o comandă fermă nici din partea școlilor și cu atât mai puțin din partea Consiliului Județean. Contactat de Actual de Cluj, directorul de marketing al firmei Coral, Ciprian Bogaciu, s-a arătat cât se poate de insolent la adresa anchetei DNA. “Dar ce, unde scrie în lege că aveam nevoie de contract? Prestăm servicii și fără să avem un contract”, a spus Bogaciu. El a recunoscut că firma Coral a prestat servicii la câteva școli ale Consiliului Județean și că s-ar fi intervenit la “cerere”.  Așadar, lui Bogaciu nu i se pare nimic în neregulă să încaseze banul de la entitățile de stat fără a dispune de un contract în prealabil. El a mers chiar mai departe, arătând că nu-i pasă câtuși de puțin de ancheta procurorilor: “DNA-ul pierde timpul pe banii mei și ai dumneavoastră. O să vedeți că nu găsesc nimic în neregulă” , a spus el.

Firma Coral a intrat în atenția DNA încă din 2015, când doi funcționari din Primăria clujeană au fost trimiși în judecată, pentru că ar fi luat mită de la firma Coral.

Cum a ajuns Coral să aibă monopol în Cluj Napoca

În 2006, primăria i-a concesionat societăţii Coral Impex, prin licitaţie, serviciul de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie a municipiului, la o redevenţă de 5.000 de euro/an, pentru o perioadă de cinci ani. Contractul cu Coral urma să expire în 2011, însă administrația locală, în mandatul fostului primar Sorin Apostu condamnat pentru fapte de corupție, l-a prelungit înainte (în 2010), cu încă 7,7 ani. Consilierii locali din opoziție atrăgeau atenția la vremea respectivă, că motivația privind prelungirea contractului ține de domeniul fantasticului. Coral a invocat că ar fi realizat o serie de investiții, adică ar fi achiziţionat utilaje pentru a face faţă cerinţelor Primăriei, și că nu a reuşit să le amortizeze pe parcursul celor patru ani de contract, motiv pentru care s-ar impune prelungirea. Cum PDL avea majoritate în Consiliul Local, monopolul firmei Coral (firmă din Prahova), a fost prelungit cu mulți ani.  Așa se face că în ultimii 9 ani, firma Coral a încasat din bugetul Primăriei Cluj Napoca peste 15 milioane de euro.

Citiți și

Exclusiv: DNA a parcat la Consiliul Județea


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2200

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48