Când nu trasează piste prin calea autobuzelor, când nu face piste cu stâlpișori care încurcă traficul sau chiar bicicliștișii sau interzice accesul bicicliștilor prin indicatoare pe piste deja create, primăria face campanii de conștientizare a bicicliștilor. Cu polițiștii locali vârf de lance ca să protejeze parcul central de…bicicliști. Și îi amenință, într-un parc gol, dis de dimineață că vor fi amendați cu 200-400 lei dacă nu folosesc pistele de bicilete.
SA NE AMINTIM DE “REUȘITA” recentă a primăriei clujene AICI:
Video Orașul e neprietenos cu bicicliștii. Ce soluție are primăria pentru pistele cu stâlpișori care s-au „îmbolnăvit” la scurt timp după amenajare
Viața de biciclist e încă grea într-un oraș care vrea în 10 ani, potrivit primarului, să devină precum Copenhaga la transportul pe două roți. O pățanie recentă a unui clujean care tranzita Parcul Central din oraș confirmă acest lucru.
“Dimineața, ora 9,30, circulam pe aleea principală din Parcul Central, spre Sala Polivalentă. La jumătatea parcului 2 agenți de la poliția locală m-au oprit și mi-au înmânat un fluturaș ce conținea următoarea informație: “BICICLIȘTI ! Pentru siguranța dumneavoastră și a celor din jur vă rugăm NU circulați în zonele destinate pietonilor. FOLOSIțI NUMAI PISTELE DE BICICLETE ! Conform HCL nr. 61/2014 , riscați o amendă între 200 și 400 de lei”, totodată atrăgându-mi atenția că este interzis să circuli cu bicicleta în Parc. Bun, sunt de acord că nu e corect să circulăm prin parc cu bicicleta, dar HCL-ul lor se referă la cu totul altceva, nu zice nimic de biciclete sau biciclisti (HCL nr. 61/2014-Hotărâre privind reglementarea regimului juridic contravențional pentru oprirea, staționarea și parcarea neregulamentară pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca)…Foarte pregătiți acești POLITIȘTI LOCALI…cred că au primit ordin să facă puțină ordine prin oraș și au început cu bicicliștii”, își povestește omul-biciclist pățania de săptămâna aceasta, în parcul central.
Biciclistul pățit mai citează din CODUL RUTIER (care stipulează la Art. 161. (1) Se interzice conducătorilor de biciclete: k) să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor) și concluzionează că nu este ilegal să te plimbi cu bicicleta în parc.
Reprezentanții primăriei au menționat că, într-adevăr, politiția locală derulează o campanie de conștientizare a bicicliștilor să evite zonele de promenadă din parcul central cu pensionari, copii și oameni care vor să se plimbe și să se recreeze. “S-au plâns cei care utilizează parcul central ca pietoni de bicicliști. De aceea și această campanie. Bicicliștii sunt incurajați să evite zonele populate și preferate de pietoni și să circule pe aleea principală ca zonă de tranzitare a parcului. Nu vom trece la amenzi propriu-zise. Este doar o campanie de conștientizare a bicicliștilor”, a menționat Biroul Mass media al primăriei.
În schimb, amatorii de două roți au menționat că, oricum, pe străzile adiacente parcului central, Splaiul Independenței sau Cardinal Iuliu Hossu, dacă circului cu bicicleta pe trotuar ești clar în afara legii pentru că codul rutier interzice mersul cu bicicleta pe trotuar. Dacă mergi pe carosabil, însă, riști să încurci traficul sau să fii accidentat. Chiar și așa, când a fost modernizat parcul central cu bani europeni, s-au pornit și amenajări pentru biciliști, pe latura cu Splaiul Independenței unde e gândită pista pentru bicicliști, mai ales că pe linia parcului, strada a rămas fără trotuar.
Un caz celebru, mediatizat de media locală clujeană, care spune mult despre politica pro două roți a autorităților locale clujene, este cel al biciclistului care a fost amendat cu peste 600 lei pentru că a mers 50 de metri pe un trotuar gol de pe ruta Pod Grigorescu – Strand Sun, evitand pista de biciclete periculoasă si amenajata cu stalpișori, ca să nu fie nevoit să trează de două ori stradă, fiind angajat către magazinul Cora.
Or, un exemplu de bună conviețuire în parcul central a clujenilor a fost dat de festivalul care a învățat Clujul să strea pe iarbă în parc, Jazz in THE PARK care aduce în fiecare an în cel mai mare loc verde din centrul orașului proprietari de câini, patrupede, mame cu copii, bicicliști, pensionari sau plimbăreți, amatori de hamace. Toți, laolaltă, în parc.
Recent, liderii primăriei, Emil Boc (primarul) și Anna Horvath (viceprimarul), s-au dat, de formă cu bicicleta în curtea primăriei sau pe un totur fără pistă de biciclete. Dacă vor continua, probabil vor sesiza drumul bun al politicilor pro două roți care trebuie instituite în oraș.
AICI despre plimbările celor care conduc orașul:
VIDEO Și UDMR-ul s-a dat cu “bița” și a postat dovada pe Facebook?! (E încă dezastru să circuli pe trotuarele din Cluj pe două roți!)
Ha-ha sau uau!? 10 ani ne trebuie ca să devenim un oraș prietenos cu bicicliștii precum Copenhaga