Oficial Cluj-Napoca va intra în era transportului eco abia din 2018 când vor ajunge în oraș primele autobuze electrice. Compania Solaris a câștigat licitația (aflată la a doua strigare) organizată de administrația locală în primăva acestui anși a semnat cu municipalitatea un acord cadru pentru furnizarea a maxim 30 de autobuze electrice. Primele bucăți vor fi livrate în maxim 9 luni, adică cel mai târziu în martie 2018.
Achiziția de autobuze electrice s-a pregătit în cadrul unui program cu finanțare elevețiană, fonduri din care oficialii primăriei anunțau că vor achiziționa circa 10 autobuze electrice. Ulterior, s-a mers pe varianta de maxim 30 de mijloace de transport în comun, iar primăria a lansat și o achiziție în acest sens. La procedura de anul trecut, în secțiunea participare s-au încris firmele: Anadolu Automobil Rom, Astra Vagoane Călători, Revocim Oil, Solaris Bus&Coach. În secțiunea evaluare, în termenul limită, s-a înscris doar oferta asocierii Astra Vagoane Călători cu Astra Bus care au depus și la primărie o scrisoare de garanție bancară pentru licitație. Oferta celor de la Astra nu a respectat, însă, caietul de sarcini (autobuzul ofertat nu avea omologare totală), așa că aceasta a fost descalificată, iar licitația a fost anulată.
AICI DETALII: Cine vrea să aducă autobuze electrice în Cluj
Anul acesta, procedura a fost reluată, cu o documentație de licitație optimizată, mai precis la finalul lunii martie.
Potrivit unui anunț făcut de edilul Emil Boc, contractul a fost adjudecta către Solaris, cei care au furnizat Companiei de Transport și autobuze articulate. Mai mult, primarul spune că s-a și semnat acordul cadru și că primele 11 autobuze electrice vor fi livrate în maxim 9 luni de când Primăria va semna și primul contract subsecvent. Adică autobuzele electrice vot putea ajunge în Cluj-Napoca undeva în martie 2018, cel mai târziu.
Contractele subsecvente sunt fixate la maxim 10 autobuze pe an. Per total, acordul cadru fusele estimat la peste 71,2 milioane lei.
Solaris va libra primăriei autobuze electrice la prețul de aproximativ 500.000 de euro bucata.
Autobuzele au o capacitate de 78 de locuri, dotate cu wifi, camere video, aer condiționat și platforma joasă pentru persoane cu dizabilități. Autobuzele au o garanție de 5 ani, costurile de mentenanță și piese de schimb fiind asigurate de firma câștigătoare. De asemenea, autobuzele au o autonomie de 105 km și vor fi încărcate în 13 stații lente și rapide. Încarcărea lentă durează 6 ore, iar cea rapidă 10 minute.
Banii pentru primele 11 autobuze provin din fonduri elvețiene (85%) si buget local ( 15%). Următoarele 19 autobuze urmează să fie achiziționate din fonduri locale și europene.
VEZI ȘI:
Se pregătește era eco în transportul public cu licitație pentru cumpărarea de autobuze electrice
Ce se întâmplă cu ecoautobuzele? Speranțe la licitație în vară
Ce avantaje vor aduce clujenilor autobuzele electrice din proiectul cu bani elvețieni