Administraţia locală a dublat taxele de parcare în zona ultracentrală a oraşului în 2017 şi a limitat timpul maxim de parcare la trei ore. În 2018 a aplicat o nouă majorare de 1 leu pe oră, aşa că parcarea a ajuns să coste 5 lei pe oră în buricul Clujului. Pentru 2019 se pregăteşte o nouă suprataxare a acestor locuri.
qPropunerea Primăriei este ca tariful să se scumpească cu 2 lei. Adică o oră de parcare în zona I din Cluj-Napoca să coste 7 lei. Votul final va aparţine Consiliului Local iar decizia se va lua după o dezbatere publică iniţiată în luna noiembrie, după cum a spus viceprimarul Dan Tarcea.
Tarcea nu a dorit să precizeze dacă propunerea de majorare a tarifelor de parcare în centrul Clujului are legătură cu politica Primăriei de a descuraja traficul auto în centru în favoarea utilizării mijloacelor de transport în comun sau cu necesitatea de a generea mai mulţi bani la bugetul Serviciului de Parcări, având în vedere numărul mare de proiecte de parcări supraterane pornite în oraş. Sau dacă la fundamentareaqa scumpirii de 2 lei pentru parcările din centrul oraşului s-au avut în vedere ambele variante.
Oraşul are 4890 de locuri de parcare în zona centrală împărţite în două zone de tarifare: I şi II.
În zona centrală pe zona I există un număr de 1393 locuri de parcare, iar pe zona II
există un număr de 3497 locuri de parcare.
Propunerea despre care Tarcea spune că aparţine Primăriei este ca locurile de parcare din zona I să fie taxate cu 2 lei în plus pe oră din 2019. Adică o oră de parcare ar urma să coste 7 lei iar tariful pentru 30 de minute ar urma să fie de 3 lei, cât se practică, spre exemplu, pentru o oră în zona 0 din Timişoara.
Cele 4890 de locuri de parcare din zona I şi II au generat încasări la bugetul Serviciului Parcări de peste 5,6 milioane lei în 2017, după cum a informat Primăria.
Potrivit aceleiaşi surse, parcarea cu barieră de circa 100 de locuri din Piaţa Unirii situată în zona I a generat venituri anul trecut aproape cât parkingul din suprateran cu peste 350 de locuri deţinut de municipalitate lângă sediul central din centrul Clujului, în zona tarifară II, peste 1,5 milioane lei.
Din 2017 s-au majorat de la 2 lei pe oră, la 4 lei pe oră taxele de parcare în centrul Clujului, în zona tarifară I care cuprinde, potrivit primăriei, 26 de artere cu locuri de parcare. În această zonă, durata de parcare a fost limitată la trei ore și nu s-au mai eliberat abonamente decât pentru riverani. Taxele din zona II de parcare ce include peste 50 de artere, multe dintre eqle situate tot în centrul orașului, au rămas de 2 lei pe oră.
În 2018, parcarea s-a scumpit din nou în zona I, de la 4 lei pe oră, la 5 lei. În zona II tariful a rămas acelaşi ca cel din 2017.
Durerea mare a orașului este reprezentată de tolerarea parcărilor ilegale de către administrația locală, spuneau specialiştii încă din 2016. Despre cei care parchează ilegal, specialişti clujeni, susţineau că sunt cei care sugrumă, de fapt, traficul din Cluj.
O săptămână de verificări efectuate de polițiștii locali la începutul lui 2017 pe 24 de artere din zona centrală (14 străzi din zona I cât și 10 străzi incluse în zona II de tarifare) s-au soldat cu peste 730 de sancțiuni aplicate pentru parcări ilegale sau neplata taxei de parcare. Adică polițiștii au dat peste 100 de amenzi pe zi. Primarul Emil Boc spunea că maximum din 2016 a primăriei e de 1500 de amenzi într-o săptămână în tot Clujul, adică peste 200 de sancțiuni pe zi, raportat la numărul de polițiști locali care gestionează această activitate.
Trebuie amintit faptul că Primăria are şi proiecte care prevăd renunţarea la locuri de parcare atât de pe artere situate în zona I de tarifare cât şi pe artere din zona II.