Tarnița și Beliș sunt pe lista lacurilor navigabile din România datorită unei Hotărâri de Guvern emise în 4 iulie 2008, Hotărâre pe care și-a asumat-o premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu. Tot în 2008, președintele Consiliului Județean Cluj era liberalul Marius Nicoară (în prezent senator ALDE). Potrivit informațiilor Actual de Cluj, Tăriceanu i-a făcut pe plac lui Nicoară (colegi de partid și prieteni fiind). Nicoară avea și el o cabană în zona lacului Beliș, inclusiv o barcă cu motor, astfel că interesul său era ca lacul să fie declarat navigabil, mai cu seamă pentru că și la acea vreme existau multe voci care cereau ca situația lacurilor Tarnița și Beliș să fie reglementată, iar bărcile cu motor să fie interzise. După ce Tăriceanu a emis această Hotărâre, nimeni nu și-a mai dat interesul de a crea un regulament privind navigarea pe lacuri. Specialiștii consultați de Actual de Cluj, inclusiv arhitectul șef al județului, au explicat că Hotărârea dată de Guvernul Tăriceanu încalcă celelate norme privind ariile protejate și că navigația pe lac este ilegală.
Nicoară n-are remușcări: barca lui a făcut cunoștință cu o „stare de fapt existentă”
Marius Nicoară respinge ipoteza că Hotărârea emisă de Tăriceanu l-ar fi avantajat pe el în vreun fel, subliniind pentru Actual de Cluj că „starea de fapt” a existat dintotdeauna, că Guvernul condus de Tăriceanu nu a dat curs vreunui interes privat și că bărcile cu motor existau pur și simplu pe Beliș și pe Tarnița. „La momentul 2008 nu s-a făcut nimic special, nu atunci s-au pus bărcile cu motoare pe lacurile din Cluj. Noi am constatat o stare de fapt care exita dintotdeauna. Nimic nu interzicea navigația cu motor pe aceste lacuri. Erau navigabile”, a spus cu seninătate senatorul. Mai mult, Nicoară insistă să spună că el și-ar fi dorit să-i amendeze pe proprietarii bărcilor, și că s-a adresat unor instituții ca să întrebe ce lege i-ar permite să aplice amenzi. „Asta cu zona protejată era și este o poveste, nu se putea aplica legea. Nimeni nu a putut invoca nicio prevedere legală”, susține Nicoară. Acum Nicoară se arată mai ferm în privința subiectului Tarnița, poate și pentru că barca lui e mai veche și spune că n-o mai folosește. „La momentul 2008, alimentarea cu apă a Clujului nu se făcea din Tarnița, ci din Gilău. Acum este sursă de apă și normal că susțin că trebuie făcută legislație. Să nu mai fie lăsate bărci cu motor care să circule cu viteză excesivă, dar și de alea cu benzină care să picure în apă. Trebuie să avem reglementări clare”, a conchis senatorul.
Nu există niciun plan privind navigarea pe lacuri
Nici pentru lacul Beliș, nici pentru Tarnița nu s-a aprobat vreau plan de navigare, așa cum spune legea, chiar dacă sunt pe lista lacurilor navigabile aprobată prin HG din 2008. În lipsa unei reglementări aprobate de administrator, navigația pe lac este ilegală, spune ferm arhitectul județului, Claudiu Salanță. „Titularul luciului de apă din lacul Tarnița este Hidroelectrica până la cota 521.5, respectiv Apele Române până la cota 525.0 – cota coronamentului conform legii. Nu am cunoștință ca vreuna din ele să fi cerut delimitarea unui perimetru din lacul Tarnita ca spațiu de agrement, cum spune HG 452/2003 privind desfăşurarea activității de agrement nautic. Așa că, tot pe lege, zonele de agrement nautic se stabilesc în lipsa unor alte planuri, în baza planului de urbanism al zonei. La noi există un astfel de plan, în valabilitate”, a scris Salanță.
Potrivit respectivului document, pe Tarnița sunt, în plus, interzise utilizarea bărcilor cu motor.
Acum mai bine de un an, în vara lui 2018, directorul APIA Cluj, Andrei Zaharia, a dispărut în apele lacului Beliș, după ce a căzut dintr-o barcă cu motor. Nici până în ziua de astăzi nu a fost găsit cadavrul. Doar barca cu motor a fost recuperată și obiecte personale despre care instituțiile au spus că aparțineau lui Zaharia.
La momentul respectiv, prefectul de Cluj Aurel Cherecheș ar fi anunțat controale ale lacurilor prin prisma ambarcațiunilor și construcțiilor, însă de atunci situația a rămas la fel: se acceptă tacit navigația pe lacuri, cu motoare, cu ski jeturi, cu pontoane. Toate înregistrate legal la Căpitănia Dej, însă nu și legale la fața locului unde nu există un plan privind derularea navigației pe Tarnița și Beliș, în vigoare.