Arată jalnic și este cel mai important agent expozițioanal din centrul și nord-vestul României cu o suprafață acoperită de 7500 mp și 20.000 de spații expoziționale. Expo Transilvania nu face cinste Clujului este opinia exprimată în ultimii ani atât de oameni din mediu privat, de sociatatea civilă sau chiar de simpli locuitori din “groapă” din Mărăști unde funcționează complexul expozițional.
Deși orașul se laudă că este un centru economic puternic, n-are încă un centru expozițional care să fie măcar la degetul mic al fraților de la vest (Foto la final cu Centrul de Expoziții de la Hannover).
Cum în fiecare an, din 2010 încoace, acționariatul și conducerea Expo Transilvania anunțau că au planuri de modernizare a complexului (unde chiar ploua la expoziții), fără să se întâmple mare lucru, iar clujenii de rând tot cer primăriei să facă ceva cu acest complex expozițional care arată și mai rău de la an la an, administrația locală e pe punctul să se implice ca acest complex de expoziții “pitic” cum este considerat când e comparaț cu frații de la vest să-și schimbă macar puțin fața.
Ultimele intervenții s-au făcut la acoperiș când acesta a fost reparat.
Primarul a anunțat pe FaceBOC că l-a invitat la o cafea la primăriei pe președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj, Ștefan Dimitriu, după ce s-a întâlnit cu acesta în cadrul unei manifestări de la Sala Polivalentă, pentru a discuta cu privire la viitorul Expo Transilvania. Primarul a spus că nu exclude chiar ca primăria să se implică dacă nu există fonduri pentru modernizarea complexului expozițional și dacă se va putea indifica o formulă de parteneriat pe lege. Aceasta deoarece orașul își dorește să păstrece acest complex expozițional, până când se vor materializa planurile de a face un nou centru de conferințe și expoziții pe multe hectare și în afara orașului, așa cum funcționează structurile de acest fel inafară, după ce se va dezvolta un parteneriat cu Consiliul Județean în acest sens.
După ce primăria a admis în zona complexului construcția unei Biserici și a concesionat și cele peste 5,5 hectare libere în zonă unui investitor privat, Nervia, (care inițiase un proiect rezidențial, servicii, comerț, hotel și chiar 5000 de mp de galerii expoziționale în zonă) planurile de rentabilizare sau de extindere a complexului expozițional s-au dejucat înainte să înceapă.
Edilul a spus că e conștient că terenul a fost concesionat către Nervia, însă îl consideră pierdut, așa că planul administrației este de a face toși ceea ce se poate face având în vedere situația actuală a complexului Expo Transilvania.
În 2015, conducerea societății Expo TRansilvania spera la un proiect de bani europeni pentru modernizarea complezului. Starea în care ajunsese acest centru de expoziții era ironizată chiar la ședințele de Consiliu Local sau chiar se propunea ca primăria să atace felia “expozițională” uzând de spațiile din noua sala Polivalentă.
AICI DETALII:
Clujul improvizațiilor: “centru economic” cu târguri la mall-uri, în hoteluri, în complexul sportiv şi la “îmbătrânitul” Expo