Piața imobiliară trebuie reglementată urgent, spune arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, după ce a lecturat pe rețele de socializare cea mai fierbinte ofertă imobiliară a momentului din Cluj-Napoca: două boxe dintr-un bloc din cartierul Bună Ziua, de pe strada N. Drăgan, scoase la vânzare cu doar 50.000 de euro fiecare, cu mențiunea că pot fi transformate în apartamente. Fie și un anunț postat în scopuri de marketing, el induce în eroare consumatorii și ar trebui ca astfel de practici să fie interzise, consideră arhitectul-șef.
„Nu este posibil ca asemenea anunțuri să apară liber pe piața imobiliară. De ce? Simplu de tot: este reclamă falsă și induce în eroare cumpărătorul prin prezentarea de informații FALSE. Boxa nu e apartament – este spațiu de depozitare și nu poate fi transformat în apartament deoarece se încalcă prevederile legale (indicatori urbanistici, număr unități locative, spatii de parcare, etc.). Credeți că un dezvoltator nu ar fi construit direct apartament și nu boxă, ca să-l vândă cu 3.000 de euro/mp dacă se putea legal? Ar renunța așa ușor la câteva zeci de mii de euro? Bineînțeles că nu ar fi renunțat”, atrage atenția arhitectul-șef al județului.
În video postat pe rețele de socializare, un agent imobiliar de la Trust Imobiliare, filmat de un alt coleg, spune că, după ce a vândut două șuri lângă Cluj-Napoca, are de vânzare o boză în cartierul Bună Ziua, cu apă și curent care poate fi făcută apartament. „Este la demisolul unui bloc din Bună Ziua de pe strada Nicolae Drăgan nr.10. Două bucăți la 50.000 de euro, fiecare, se poate face apartament. Avem Asociație de proprietari. Inclusiv se pot face geamuri, ferestre. Suntem la nivel cu garajele și la 50.000 de euro poate fi a vostră sau se poate închiria cu 200 de euro pe lună. Vă aștept”, arată agentul în video.
După ce videoul său a captat atenția mediei locală, agentul în cauză, Márkos-Lukáts Mózes, a arătat pe Facebook, că a dorit să facă intenționat acest video. Cunoscuții l-au avertizat asupra practicii, pe pagina sa de Facebook, cu același umor: „Vezi ce faci, că așa a făcut și Georgescu și era să iasă președinte” sau i-au replicat că, „un pic de marketing, nu strică sau face rău nimănui’.
Într-un alt video, agentul mai arată că doar în acest fel boxa va ajunge să se vândă mai ușor, chiar dacă costă 50.000 de euro și că, indiferent de ce crede lumea, modul acesta de promovare îl va face celebru și va ajunge la știri.
Arhitectul-șef al județului este însă de părere că tocmai acest tip de marketing induce în eroare oamenii și sesizează ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor care, în opinia sa, are obligatia să intervină și să sancționeze drastic asemenea derapaje. Fie ele și videoruri despre care autorii ar justifica că sunt parodii la adresa pietei imobiare clujene. „Sub un aspect are dreptate – se pot face gemuri în acel spațiu. Gemuri de caise, de căpșuni și de care mai dorește. Boxa e locul unde se pot depozita acestea”, mai arată arhitectul-șef.