Quantcast
Channel: Cluj-Napoca – www.actualdecluj.ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2200

Arhitectul-șef al județului le cere tuturor parlamentarilor clujeni „să dezgroape” inițiativa legislativă menită să reglementeze clar activitatea agenților imobiliari

$
0
0

Piața imobiliară trebuie reglementată urgent, spunea arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, după ce un agent imobiliar din Cluj a promovat mincinos o boxă din portofoliu, arătând că se poate transforma în apartament, pentru a atrage atenția asupra acesteia și pentru a o vinde mai repede. Arhitectul-șef al județului a mers mai departe și a cerut tuturor parlamentarilor clujeni să facă demersuri pentru reluarea discuțiilor din Camera Deputaților unde ultima inițiativă legislativă pentru reglementarea activității agențiilor imobiliare stă blocată din 2023.

„Ieri spuneam că activitatea agenților imobiliari trebuie reglementată legal și este o necesitate urgentă. Așa că, am căutat să vedem ce demersuri legislative au fost sau sunt pe rolul Parlamentului. Am găsit prima inițiativă în anul 2003 (retrasă de initiator), încă una în 2009 (respinsă), alta din 2019 (care a rămas rătăcită la comisii), alta din 2020 (rămasă blocată pe undeva) și ultima din 2023 (care așteaptă avizele de la comisii). Propunerea PL-x nr. 310/2023 Proiect de Lege privind organizarea activităţii de intermediere imobiliară se află la Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor și cred că un imbold poate să o urnească încât să fie adoptată. Stimați Domni Deputați Ovidiu Cimpean, Csoma Botond, Remus Lapusan, Radu Moisin, Stimată Doamnă Deputat Oana Murariu, Vă adresez public rugămintea de a întreba, în calitatea dumneavoastră de reprezentați aleși în circumscripţia electorală nr.13 – CLUJ, despre stadiul proiectului de Lege PL-x nr. 310/2023 aflat la Camera Deputaților. Am convingerea ca implicarea dumneavoastră ajută la deblocarea acestui proces legislativ și vom avea curând o reglementare clară a activității agenților imobiliari”, este doleanța arhitectului-șef al județului.

Claudiu Salanță s-a sesizat în urmă cu o zi după ce a văzut pe rețelele de socializare un video prin care un agent imobiliar promova o boxă în cartierul Bună Ziua, la prețul de 50.000 de euro, arătând că e ieftină și poate fi transformată în apartament.

„Nu este posibil ca asemenea anunțuri să apară liber pe piața imobiliară. De ce? Simplu de tot: este reclamă falsă și induce în eroare cumpărătorul prin prezentarea de informații FALSE. Boxa nu e apartament – este spațiu de depozitare și nu poate fi transformat în apartament deoarece se încalcă prevederile legale (indicatori urbanistici, număr unități locative, spatii de parcare, etc.). Credeți că un dezvoltator nu ar fi construit direct apartament și nu boxă, ca să-l vândă cu 3.000 de euro/mp dacă se putea legal? Ar renunța așa ușor la câteva zeci de mii de euro? Bineînțeles că nu ar fi renunțat”, atrage atenția arhitectul-șef al județului.

În video postat pe rețele de socializare, un agent imobiliar de la Trust Imobiliare, filmat de un alt coleg, spune că, după ce a vândut două șuri lângă Cluj-Napoca, are de vânzare o boxă în cartierul Bună Ziua, cu apă și curent care poate fi făcută apartament. „Este la demisolul unui bloc din Bună Ziua de pe strada Nicolae Drăgan nr.10. Două bucăți la 50.000 de euro, fiecare, se poate face apartament. Avem Asociație de proprietari. Inclusiv se pot face geamuri, ferestre. Suntem la nivel cu garajele și la 50.000 de euro poate fi a vostră sau se poate închiria cu 200 de euro pe lună. Vă aștept”, arată agentul în video. El a completat că a ținut să promoveze intenționat așa proprietatea pentru ca anunțul să ajungă viral și boxa să se vândă mai repede – Detalii, AICI.

Anul trecut, citat de newsweek, Ion Radu Zilişteanu, expert evaluator și membru activ în asociațiile agenților și agențiilor imobiliare din România, arăta că nu doar profesia de agent imobiliar nu e reglementată ci și întreaga piața imobiliară din România care, spre deosebire de cea din America, este guvernată de cash.

„Dacă se spune că agenţii nu au vrut reglementarea pieţei este fals. Ei au vrut să facă un registru al agenţilor. Au vrut şi au făcut eforturi. Amintesc de OG 3/2000. Respinsă la CCR, pe baza unei sesizări. Dintre pieţele de bani – bancară, valutară, Asigurări, piaţa imobiliară, ultima este cea care nu e reglementată. Dacă iei un top al bogaţilor, vei vedea că 80% au interese în domeniul imobiliar. Pe piaţa asta se spală foarte mulţi bani şi atunci toţi potentaţii nu au vrut să fie reglementată piaţa, că nu au nici un interes. Mai mult, grosul tranzacţiilor de pe real estate-ul american se face prin credit ipotecar. La noi, stăpân e cash-ul. De unde e cash-ul acesta? Asta nu ştiu! Bine, s-au luat măsuri, peste o anumită limită transferi prin bancă. Aşa, şi? Declari tranzacţia la 20.000 de euro şi restul de 60.000 de euro îi dai cash”, spunea acesta, citat de aceeași sursă.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2200

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48