Treburile administrative locale din Cluj se legiferează în continuare, însă în mediul online. Primăria lui Boc a anunțat că va muta ședința Consiliului Local din 23 martie, ora 13.00, în mediul online, în format de videoconferință. Inițial, aceasta urma să se deruleze la Casa de Cultură a Studenților.
Consiliul Local se mută în online. Județul a făcut deja o ședință cu măști și păstrarea distanței de 1 metru între consilieri
Boc a condamnat grătarele din Făget și împărtășania din aceeași linguriță: „E o greșeală. Nu se vor mai întâmpla. E păcat că s-au întâmplat”
Primarul Emil Boc a condamnat în 22 martie felul în care Clujul a înțeles atât sâmbătă cât și duminică să respecte recomandările autorităților în aceste vremuri în care în țară s-a instituit starea de urgență pentru a preîntâmpina extinderea infecțiilor cu noul coronavirus.
Împărtășania din aceeași linguriță de la Catedrala Mitropolitană a fost calificată ca o greșeală care nu ar fi trebuit să se întâmple. Boc a ținut să asigure că s-au purtat discuții cu prefectul și conducerea Mitropoliei și că astfel de greșeli nu se vor mai repeta. De asemenea, edilul a condamnat pe cei care s-au pus în 23 martie la grătare în toate pădurile din oraș, ca și cum era 1 mai, nu stare de urgență.
„Sâmbătă nu mi-a plăcut să vad în Făget, în Hoia, pe Vala Gârbăului, oameni înghesuiți la grătare cu muzică și cu mașini ca și cum ar fi 1 mai. N-a fost bine”, a spus primarul Emil Boc într-o intervenție pe tema coronavirusului ținută pe Facebook, timp de 45 de minute. Edilul a spus că poliția locală a intervenit și i-a sfătuit pe cei ieșiți la pădure să meargă acasă. De fapt, vremea a ținut cu starea de urgență, mai ales că sâmbătă după amiază a și plouat în Cluj.
Primarul Emil Boc a mai ținut să spună că împărtășania din aceeași linguriță de la Catedrala Mitropolitană din Cluj a fost un gest iresponsabil pe timpul stării de urgență.
„A fost astăzi o altă activitate care a nemulțumit. Slujba de la Catedrală, faptul că acolo s-a folosit aceeași lingurință pentru împărtășanie. Într-adevăr acest lucru nu trebuia să aibă loc. Chiar dacă s-a respectat cu rigoare numărul de participanți. O greșeală chiar dacă s-au respectat prevederile legale și cutumele religioase. E mai bine pentru sănătatea tuturor. Nu se vor mai întâmpla, am discutat cu prefectul și cu Mitropolia. Păcat că s-au întâmplat. Trebuia să nu aibă loc în aceste momente cu situație de urgență care trebuie să îi vizeze pe toți, nu doar pe unii”, a spus Boc.
Primarul le-a mai amintit oamenilor că ședința Consiliului Local din 23 martie urmează se se deruleze online „pentru prima dată în istoria României.” El a mai sfătuit clujenii să nu mai vină în această perioadă la Primărie să își plătească taxele.
Edilul a mai spus că declarațiile pentru a ieși noaptea din casă sunt postate și pe site-ul primăriei și a invitat oamenii să și le ia de acolo dacă au nevoie de ele.
„Cel mai importat este să stăm acasă acum”, a spus Boc. Dar, a adăugat primarul, tinerii să nu stea cu părinții sau cu bunicii. El a mai spus că nu sunt motive de panică, că au mai fost crize în istoria umanității și că ele au fost depășite.
„Dacă stăm acasă acum ne protejăm locul de muncă prezent și viitor. Salarii se plătesc, pensii se plătesc, slujbele se mențin, alimente există, problema medicamentelor o să fie rezolvată în integralitate, avem autorități și corp medical excepționale la datorie (…) Avem toate motivele să fim calmi și responsabili”, a spus primarul.
Boc a mai recomdant ieșirea din casă când e strict necesar. Le-a cerut oamenilor să nu mai sune la 112 pentru orice.
A povestit că a citit despre gripa spaniolă din timpul unirii Transilvaniei cu România și despre cei care au venit la Alba Iulia cu șiraguri de usturoi la gât ca să se protejeze.
A mai spus că Primăria are grijă de cei izolați la domiciliu, de cei peste 65 de ani care nu au pe nimeni, prin intermediul Direcției de Asistență Socială.
„Nimeni nu e uitat, nimeni nu e abandonat, inclusiv cei de la centrul pentru persoane fără adăpost.” Le-a mai cerut celor care merg cu transportul în comun să păstreze distanțele recomandate. A spus că se spală străzile cu detergent care are si dezinfectant, că se dezinfectează stațiile de transport în comun și mijloacele de transport.
Le-a mulțumit și „halatelor albe”, adică tuturor celor care își pun viața în aceste zile în pericol pentru ca ceilalți să trăiască mai bine.
Cum s-a derulat prima ședință online din istoria Clujului. „Și a României”, a completat primarul Emil Boc
După cum a anunțat deja de ieri primarul Emil Boc, prima ședință online a Consiliului Local a avut loc la Cluj. Cu măști, cu dezinfectant la intrare, cu tehnologie și șeful de la Serviciul Informatizări în prima linie, primarul, viceprimarul și secretarul municipiului au coordonat din Sala de Sticlă lucrările ședinței din timpul pandemiei coronavirusului, clasificată de Boc ca prima din istoria Clujului de acest fel și, probabil, prima din România. Au intervenit și cetățeni. Unii s-au plâns că Primăria vrea să preia o parte din strada lor ca să ajute dezvoltatorii imobiliari din Europa să aibă accese și să poată construi. Alții, că Primăria le face voit o nedreptate și că a acceptat un raport de evaluare care nu ține cont că terenurile lor sunt ocupate cu construcții și care propune un preț de evaluare mult mai mic, ca teren neconstruibil.
„După fiecare vot, dați submit”, a recomandat vicepriamarul Dan Tarcea. Începutul ședinței a fost mai greoi. Tot s-a votat procesul verbal de ședință.
Primarul Emil Boc, secretarul municipiului Aurora Țărmure, viceprimarul Dan Tarcea s-au aflat în Sala de Sticlă unde au loc de obicei ședințele Consiliului Local. Primii doi cu măști de protecție. Ulterior și Tarcea, cel care a prezidat ședința, și-a tras și el masca pe față. Toți au stat la distanța regulamentară în vreme de epidemie.
În sală, cu tehnologie instalată în față, a mai stat la masă Marcel Ielcean, șeful din Primărie cu informatizarea, ca să gestioneze videoconferința și votul electonic.
„Este prima ședință din istoria Clujului derulată online și prima din România. Votul se face online și sunt îndeplinite toate condițiile legate de derularea ședinței”, a sintetizat Boc. El a trecut în revistă modul în care se vor face dezbaterile și a anunțat deja că trei cetățeni s-au înscris să participe la ședință și să intervină la două puncte de pe ordinea de zi.
Boc a mai ținut să facă o informare privind situația măsurilor aplicate pe timpul pandemiei de Coronavirus. Față de ce a transmis ieri, pe Facebook, Boc a anunțat că va exista un număr de telefon special la Direcția de Asistență socială la care cei peste 65 de ani pot suna să li se ofere asistență pentru cumpărături de alimente sau medicamente, în așa fel încât să nu iasă din casă.
„Cine vrea să ajute, să o facă instituțional, prin comitetul pentru situații de urgență”, a recomandat primarul. El a mai mulțumit mai multor asociații și companii care au făcut donații sau au intervenit pentru a acorda ajutor în aceste zile.
În cadrul ședinței a intervenit video și prefectul Mircea Abrudean ca să informeze privind situația la zi. Fără să menționeze câte cazuri de coronavirus există, Abrudean a enunțat persoanele în carantină și în autoizolare, a mai spus că se primesc circa 500 de apeluri pe zi la nr de telefon disponibil pentru informații despre coronavirus și că se va aproba un plan de organizare a asistenței medicale în Cluj făcut de experți (manageri de spitale și cadre medicale de la UMF). Clujul va avea un spital dedicat privat pentru pacienții de coronavirus pe care atunci când se va impune îl va prelua. El făcea referire la Spitalul privat Polaris Medical.
După intervenția prefectului, primarul Boc a mai ținut să sfătuiască oamenii să stea acasă: „Stați acasă și salvați vieți”.
Apoi s-a intrat în ordinea de zi a ședinței din 23 martie cu 57 de proiecte (două suplimentare introduse la începutul ședinței).
Primele două puncte s-au votat electronic. La punctul 2 s-au abținut consilierii Tomoș Constantin și Dan Morar. La punctul trei, privind cadastrarea străzii Carierei, s-au anunțat intervenții de la cetățeni.
În Sala de Sticlă a intrat Iulia Ardeuș, șefa de la Patrimoniu, cu mască, pregătită să răspundă cetățenilor.
A intrat în sală și Daniela E., proprietar care locuiește în duplexuri pe strada Carierei și a spus în numele mai multor vecini că nu e de acord ca drumul lor să devină public, mai ales că o parte din el aparține oamenilor. Primăria a inițiat un proiect de hotărâre pentru cadastrarea drumului de exploatare a Carierei din cartierul Europa care aparține municipalității.
„Vineri am aflat că îl treceți din domeniul privat în public. Am văzut niște nereguli. Mai există o alee în partea de sus care e privată. Noi stăm la șase duplexuri care au în față o zonă privată de teren care e servitute de trecere. Toată strada e zonă albastră unde avem pobleme cu terenurile din pricina pânzei freatice. Am venit și acum 4 ani la Consiliul Local și am reușit să oprim atunci un proiect de blocuri din spatele duplexurilor noastre, pe Eugen Ionesco. Pânza freatică e foarte aproape de suprafață. Zidurile sunt fisurate, casele sunt deplasate. Am înregistrat toți locatarii o sesizare și ne dorim să rămână privată. Știm ce vor investitorii cu terenuri, vor să o folosească ca intrare spre proprietățile lor ca să poată construi”, a atras atenția proprietara.
Șefa de la Patrimoniu, pregătită de intervenție, mai ales că cetățenii nemulțumiți au înregistrat și o plângere oficială, a ținut să explice că proiectul „nu aduce atingere proprietăților private dispuse de-a dreapta și de-a stânga acestei străzi. Vorbim de partea de stradă post exploatare. Mai mult decât atât se face vorbire că cadastrăm porțiunea de stradă față de care n-a operat punerea în posesie. Nu am intrat pe cadastrele oamenilor. Vorbim de două drumuri de exploatare care aparțin Primăriei.”
Boc a avansat posibilitatea ca oamenii să fie confuzi și să nu înțeleagă ceea ce vrea Primăria să facă și i-a cerut expres lui Ardeuș să zică care e motivul promovării proiectului de hotărâre, „să nu existe confuzii”.
„Este o procedură strict administrativă. Drumurile de exploatare nu erau publice înainte de codul administrativ. Având în vedere că prin PUZ-uri au fost reglementate ca drumuri de circulație publică, acum acestea se pot cadastra. Așa ați putut și dumneavoastră construi deoarece prin PUZ-uri, străzile au devenit de circulație și de interes public”, a intervenit Ardeuș.
Primarul a sintetizat: „nu se schimbă nimic și acum era stradă publică”.
„O stradă trebuie să fie toată publică. Acum, jumătate e privată. Vrem să rămânem ca până acum. Casele noastre și-au înjumătățit durata de viață. Cei care vor construi și vor intra pe strada noastră o să ne aducă numai prejudicii. Știm deja că sunt intenții imobiliare și de aceea se vrea cadastrarea”, a completat proprietara.
Boc i-a explicat că respectivele aspecte țin de Comisia tehnică de urbanism, în prima etapă. Și i-a mai spus că oricum are la dispoziție timp să ceară dezbatere publică și să intervină în cazul în care are nemulțumiri cu privire la viitoarele proiecte imobiliare în zona străzii Carierei. „Nimic fără acoperire în lege nu va fi votat”, a completat Boc.
Reprezentanta proprietarilor a ținut să spună că s-au cheltuit mulți bani cu amenajarea drumului dar și că există semne de restricții pe arteră doar pentru riverani. „Nu dorim să vină cei de pe Eugen Ioneasco cărora le-ați oprit proiectul pentru că n-au intrări pentru ambulanță și să intre de pe strada Carierei deoarece ei n-au pe unde intra acum ca să construiască”, a semnalat aceasta.
„Mai sunt alte zeci de străzi pe care le cadastrăm. Aici nu e o chestiune de urbanism. Avem obligația legală să le cadastrăm.150 de străzi sunt deja cadastrate. Sunt și drumurile de exploatare. Când s-a aprobat PUZ-ul prin care s-a permis construirea caselor dumneavoastră s-a asumat că drumul e deschis circulației publice”, a intervenit și viceprimarul Dan Tarcea.
Reprezentanta proprietarilor nemulțumiți a arătat că există neconcordanțe, că harta Primăriei nu reflectă situația reală privind ampriza străzii. Așa că primarul Boc a propus scoaterea proiectului de pe ordinea de zi până la clarificarea tuturor neclarităților. „Nu avem nimic de ascuns”, a completat Boc.
La punctul privind cadastrarea străzii Carierei urma să mai intervină video un cetățean însă el nu s-a putut conecta. A venit la finalul ședinței personal, după ce proiectul a fost amânat. Domnul Neamțu, locuitor pe Carierei a spus în numele altor 12 vecini că ei sunt de acord cu cadastrarea străzii de Primăriea și ca ea să fie publică, în domeniul public. Tarcea l-a sfătuit să înregistreze un punct de vedere scris pe această temă.
„Start vot”, a anunțat președintele de ședință, viceprimarul Dan Tarcea, iar următoarele puncte s-au votat fără probleme. De la 4, 5 (Pop Loredana n-a participat la vot) la punctul 13. La punctul 14, la care consilierii urmau să voteze tarifele de expropriere și lista cu cei expropriați pentru aproape un hectar de teren plus construcții aferente.
Ardeuș a intrat din nou în sală. Boc a spus că orice nemulțumire privind cuantumul despăgubirilor se poate soluționa, legal, doar prin apel la instanță.
A intervenit video domnul Napeu care a semnalat că deși ei dețin o proprietate pe care există o construcție de 12 metri terenul lor a fost evaluat în raportul Primăriei ca teren neconstruibil, fiind vorba de o eroare și un prejudiciu pe care evaluatorul l-a produs mai multor familii.
„La baza valorilor propuse există un raport de evaluare extern iar evaluatorului i-au fost transmise toate reglementările urbanistice. El arată în 2 locuri că a luat în considerare reglementările urbanistice ale zonei și prevederile legii 255 care îl trimite la grila notarială valabilă pe anul în care se face evaluarea. Fiind vorba despre trei UTR-uri, din care două neconstruibile și unul pentru parcaje, se ajunge la 5% din valoarea din grila notarilor. Nu suntem în situația unei erori materiale. Cum a spus și domnul primar, cine consideră sumele nejustificate se poate adresa instanței”, a arătat Ardeuș.
„Nu contestăm valoarea. Contestăm că e o greșeală să pui pe un teren cu construcție de 2 etaje de 12 metri un preț pentru teren neconstruibil. Pe un teren cu construcție se aplică evaluarea cu un coefient care e pentru teren neconstruibil”, a insistat proprietarul.
„Ne învârtim în jurul cozii și stăm în aceeași discuție. Dacă considerați că hotărârea nu respectă legea, puteți să o atacați. Evaluatorul își asumă responsabilitatea pentru prețurile propuse”, a spus Boc.
Proiectul privind acordarea de despăgubiri în cuantum de peste 500.000 de lei pentru terenurile (aproape 1 hectar) și construcțiile din zona La Terenuri pentru a face loc bazei sportive de peste 4 hectare din Mănăștur a fost votat cu 20 de voturi pentru și 5 abțineri.
Restul punctelor de pe ordinea de zi au mers șnur. S-au anuțat pentru diferite proiecte neparticipări la vot. Au fost și solicitări de învoiri pentru 3 minute, 5 minute sau câteva minute. Ulterior, la preț de câteva proiecte, consilierii care s-au învoit au revenit în videoconferință. Cei care au cerut învoiri au fost Radu Moisin, consilier PNL, viceprimarul Olah Emese sau consilierul PNL Ionică Pop.
La finalul ședinței, după votarea tuturor celor 57 de puncte, primarul Emil Boc a mulțumit tuturor celor implicați. „Nu degeaba suntem capitala inovării și am reușit să organizăm această ședință online, care poate fi un exemplu de rezolvare a problemelor administrative ale orașului”, a punctat primarul.
Ședința videoconferință s-a transmis și pe Facebook dar și pe canalul Youtube al Primăriei.
Prima ședință de consiliu local desfășurată online, prin sistem de videoconferință. Au fost alocate fonduri în valoare totală de 2.570.615 lei pentru asociații și fundații cu profil social care sprijină comunitatea noastră inclusiv în problema coronavirus.
La Prima ședință online a Consiliului Local s-au alocat peste 2,5 milioane lei pentru asociații care dezvoltă proiecte sociale precum policlinica fără plată, telefon antisuicid, peditel sau îngrijirea persoanelor în faze terminale. Au primit fonduri și alte 41 de asociații care prestează servicii sociale, mai ales ca acestea sunt importante în noile vremuri pentru limitarea efectelor răspândirii Coronavirus (COVID-19).
Consilierii au aprobat și desclanșarea procedurii de expropriere pentru baza La Terenuri. S-au aprobat și proiecte de 11,5 milioane de euro pentru modernizarea și extinderea a două școli din oraș, Liceul Onisifor Ghibu și Școala Nicolae Iorga.
Ordinea de zi votată:
Nr. 1701 din 17 martie 2020
R O M Â N I A Anexă la Dispoziția nr. 1701/17.03.2020
JUDEŢUL CLUJ
MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA
– P R I M A R –
Proiectul ordinii de zi al ședinței ordinare
a Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, din data de 23 martie 2020
- Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 al Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 al societății Termoficare Napoca S.A. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul privat în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca a imobilului strada Carierei și însușirea Documentației tehnice, pentru înscrierea imobilului în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 293/2016 (privind acceptarea ofertei de donație a imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Fabricii nr. 105, identificat prin nr. cad. 319572). Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind prelungirea termenului de locațiune a Contractului de închiriere nr. 110654 din 28.03.2014, având ca obiect locuința A.N.L., situată în municipiul Cluj-Napoca, Calea Florești nr. 58B, bl. 6, apartamentul 32, încheiat cu doamna Pălimariu Oana Laura. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind prelungirea termenului de locațiune a contractelor având ca obiect locuințe construite de către A.N.L., situate în municipiul Cluj-Napoca, str. Taberei nr. 2-Tășnad nr. 10. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a unui imobil situat în municipiul Cluj-Napoca, Parcul „Ion Luca Caragiale”. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice, pentru înscrierea imobilului strada Brăduțului din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice, pentru înscrierea imobilului Aleea Peana din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice pentru înscrierea imobilului situat în Aleea Peana nr. 16, din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind însușirea Documentațiilor tehnice, pentru înscrierea imobilului strada Tache Ionescu (tronsonul 1, 2 și 3) din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice, pentru înscrierea imobilului Aleea Rășinari din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind punerea la dispoziția Comisiei locale pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor Cluj-Napoca, a terenului în suprafață de 1061 mp., cu nr. cadastral 337517, situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Rahovei nr. 42, în vederea executării unei hotărâri judecătorești. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea declanșării procedurii de expropriere a imobilelor care constituie coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local la obiectivul de investiții „Reabilitare bază sportivă și amenajare parc, Zona La Terenuri, Cartier Mănăștur din municipiul Cluj-Napoca”. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei finale pentru anul 2020, pentru tinerii care au acces la locuințe construite prin A.N.L., destinate închirierii. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind preluarea în proprietatea privată și trecerea în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca a imobilului-teren în suprafață de 480 de m.p., identificat cu nr. topo 12850/5/1/3/13, 12850/6/1/3/13, 12850/7/1/3/13 și 12850/8/1/3/13 înscrise în C.F. nr. 283562 Cluj-Napoca, cu destinația de drum, aferent străzii Nichita Stănescu (tronson 1), în ampriza existentă. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind preluarea în proprietatea privată și trecerea în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca a imobilului-teren în suprafață de 467 m.p., identificat cu nr. topo 12850/5/1/3/2, 12850/6/1/3/2, 12850/7/1/3/2 și 12850/8/1/3/2 înscrise în C.F. nr. 283503 Cluj-Napoca, cu destinația de drum, aferent străzii G.V. Bibescu (tronson 1), în ampriza existentă. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind preluarea în proprietatea privată și trecerea în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca a imobilelor-terenuri în suprafață totală de 401 m.p., identificate cu nr. topo 12850/5/1/3/16, 12850/6/1/3/16, 12850/7/1/3/16 și 12850/8/1/3/6 înscrise în C.F. nr. 283566 Cluj-Napoca și nr. topo 12850/5/1/3/17, 12850/6/1/3/17, 12850/7/1/3/17, 12850/8/1/3/17, înscrise în C.F. nr. 316060 Cluj-Napoca, cu destinația de drum, aferente străzii Vasile Stoica (tronson 1), în ampriza existentă. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind prelungirea termenului Contractului de comodat nr. 1732 din data de 23.03.2000, încheiat cu Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Mănăștur II, având ca obiect spațiul cu altă destinație decât cea de locuință, situat în municipiul Cluj-Napoca, Calea Mănăștur nr. 9, ap. 15. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind prelungirea termenului Contractului de comodat nr. 2030 din data de 26.04.2000, încheiat cu Fundația Prison Fellowship România, având ca obiect spațiul cu altă destinație decât cea de locuință, situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Sobarilor nr. 29. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice pentru înscrierea imobilului situat în strada Alexandru Vlahuță nr. 44-48 din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind punerea în executare a Sentinței civile nr. 1166/2019, pronunțată de către Judecătoria Cluj-Napoca, în Dosar nr. 24888/211/2018, definitivă. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind preluarea în proprietatea privată și trecerea în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca, a imobilelor-terenuri adiacente străzii Regina Maria, identificate cu nr. cad. 335246 înscris în C.F. nr. 335246 Cluj-Napoca, nr. cad. 335939 înscris în C.F. nr. 335939 Cluj-Napoca, nr. cad. 335415 înscris în C.F. nr. 335415 Cluj-Napoca, nr. cad. 335795 înscris în C.F. nr. 335795 Cluj-Napoca și a imobilului-teren adiacent străzii Romul Ladea, identificat cu nr. cad. 311837 înscris în C.F. nr. 311837 Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială S+P+E, str. Câmpului nr. 119; beneficiară: S.C. Dennver Comimpex S.R.L. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială S+P+E, str. Nichita Stănescu nr. 25; beneficiari: Perde Aron și Perde Lucica. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială Sp+P+M, str. Bujorului nr. 8; beneficiari: Iuhoș Elisabeta și Iuhoș Martin. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială P+M, str. Uliului nr. 121; beneficiar: Moraru Gheorghe Ștefan. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Etajare și modificări corp C1 în vederea realizării unei locuințe semicolective cu două unități locative S+P+E+R – str. Henri Barbusse nr. 13; beneficiari: Feșnic Teodor și Feșnic Floarea. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire clădire pentru depozitare produse finite și spații pentru birouri, str. Tractoriștilor nr. 2; beneficiară: S.C. Revismed S.R.L. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială S+P+E+M, str. Hațeg nr. 22; beneficiară: S.C. Nova Confort S.R.L. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială S+P+M, str. Laterală nr. 6A; beneficiari: Marc Viorel și Marc Ana. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire imobil mixt S+D+P+E+2R, Calea Turzii nr. 72; beneficiară: S.C. Gela Com S.R.L. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. de restructurare urbană – str. Năvodari nr. 2; beneficiare: S.C. TIVTIM IMOBILIARE S.R.L. și S.C. TIV CONSTRUCT S.R.L.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. de restructurare urbană, str. Fabricii de Chibrituri nr. 5-11; beneficiară: S.C. NORD CONFOREST INVEST S.R.L.
- Proiect de hotărâre privind mandatarea unui consilier local pentru a reprezenta interesele Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor S.C. Cluj Innovation Park S.A. din data de 30.03.2020, ora 10 (prima convocare) și, respectiv, 31.03.2020, ora 10 (a doua convocare). Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind mandatarea unui consilier local pentru a reprezenta interesele Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor Societății TETAROM S.A., din data de 7.04.2020, ora 11 (prima convocare) și, respectiv, 8.04.2020, ora 11 (a doua convocare) și în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Societății TETAROM S.A., din data de 7.04.2020, ora 11:30 (prima convocare) și, respectiv, 8.04.2020, ora 11:30 (a doua convocare). Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind completarea Anexei la Hotărârea nr. 440/2019 astfel cum a fost completată prin Hotărârea nr. 987/2019 privind aprobarea prețurilor practicate de către Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca pentru activitatea de „Modernizare, reparații și întreținere a străzilor, aleilor, trotuarelor, sistemului rutier de pe poduri” de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind încheierea unui act adițional la Acordul de asociere aprobat prin Hotărârea nr. 1099/2018. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor aferente pentru obiectivul de investiții „Modernizarea și creșterea eficienței energetice în clădirile publice – Liceul Onisifor Ghibu – clasele V-VIII”. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului și a cheltuielilor aferente pentru obiectivul de investiții „Modernizarea și creșterea eficienței energetice în clădirile publice – Școala Gimnazială Nicolae Iorga”. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind acordarea „diplomei de aur” și a câte unui premiu în valoare netă de câte 1000 lei, din bugetul local pe anul 2020, cuplurilor clujene care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind acordarea unei diplome și a unui premiu în valoare netă de 2000 lei, de la bugetul local, pe anul 2020, persoanelor care împlinesc vârsta de 100 de ani și au domiciliul în municipiul Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind acordarea „diplomei de aur” și a unui premiu în valoare netă de câte 1000 lei, din bugetul local pe anul 2020, pentru 100 de cupluri clujene care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 2.215.615 lei din bugetul pe anul 2020 al Direcției de Asistență Socială și Medicală, pentru acordarea de subvenții, în conformitate cu prevederile Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, care înființează și administrează unități de asistență socială, cu modificările și completările ulterioare. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de000 de lei de la bugetul Direcției de Asistență Socială și Medicală pe anul 2020, pentru Fundația ”Familia Sfântă” – Policlinica fără plată, în vederea realizării proiectului ,,Cheltuieli de întreținere și funcționare Fundația Familia Sfântă”.Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 20.000 de lei de la bugetul Direcției de Asistență Socială și Medicală pe anul 2020, pentru Asociația Alianța Română de Prevenție a Suicidului, în vederea realizării proiectului ”La un apel distanță de speranță!”.Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 55.000 de lei de la bugetul Direcției de Asistență Socială și Medicală pe anul 2020, pentru Fundația Părinți din România, în vederea realizării proiectului ”PEDITEL 1791 – Sfat medical pediatric prin telefon, gratuit, nonstop. Telemedicina salvează vieți”.Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 150.000 de lei de la bugetul Direcției de Asistență Socială și Medicală pe anul 2020, pentru Asociația ”Sfântul Nectarie” Cluj – Centrul de Îngrijiri Paleative ”Sfântul Nectarie” Cluj, în vederea realizării proiectului ”Numai împreună putem alina suferința”. Proiect din inițiativa primarului.
- Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de ordine și siguranță publică al Direcției Generale Poliția locală a municipiului Cluj-Napoca, pentru anul 2020. Proiect din inițiativa primarului.
- Informare privind modul de îndeplinire a hotărârilor Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, adoptate în perioada 4 iulie-24 decembrie 2019.
- Informare privind Plângerea prealabilă formulată de Pop Vasile, înregistrată sub nr. 87457/3 din 14.02.2020.
- Informare cu privire la plângerea prealabilă referitoare la revocarea în parte a Hotărârii nr. 929/19.12.2019 privind majorarea cu 500% a impozitului pe clădire, începând cu anul 2020, pentru apartamentul nr. 2 din clădirea situată în Cluj-Napoca, str. Victor Babeș nr. 19.
- Informare privind Plângerea prealabilă formulată de către Gânj Emilian și Gânj Alexandra, înregistrată sub nr. 147273 din 9.03.2020.
- Informare privind Plângerea prealabilă formulată de către Rotar Florica Monica, înregistrată sub nr. 157561 din 12.03.2020.
- Informare privind Plângerea prealabilă formulată de doamna Melania-Maria Moldovanu, sub nr. 146448 din 9.03.2020.
Mai mult lăudăroși decât eficienți. Serviciile online anunțate de Boc funcționează doar dacă mergi personal la Primărie
Multe laude deșarte, multe share-uri pe rețelele de socializare pe linie de partid. Cam asta înseamnă era online instituită și anunțată de Boc la Primăria din Cluj. Familiile angajaților din instituții se tem pentru viața apropiaților cu risc despre care spun că n-au fost protejați. Oamenii simpli spun că au fost sunați de angajați ai Primăriei care i-au anunțat că degeaba vor să își prelungească abonamentul de parcare 0nline deoarce singura modalitate ca să îl mai aibă este să se prezinte la ghișeu.
La Cluj funcționează deja o rețea online de share pe linie de partid prin care se distribuie toate premierele și reușitele Primăriei din Cluj, mai ales în vremea epidemiei.
Se pare însă că lăudărosul primar Emil Boc și lăudăroșii săi postaci (oameni din Primărie, consilieri locali, organizația PNL Cluj) nu reușesc să facă și în realitate treabă, efectiv ca în Primărie să funcționeze măsurile prin care clujenilor să li se ofere efectiv servicii online ca să fie ținuți departe de ghișeele instituției și să poată respecta cu adevărat statul acasă.
Un clujean a spus astăzi că degeaba încercă să își prelngească online abonamentul de parcare din Cluj că a fost sunat de funcționarii Primăriei să se prezinte la ghișeu dacă mai vrea să aibă abonament în continuare.
Nu doar cetățenii sunt îngroziți de felul în care funcționează Primăria online anunțată de Boc. Ci și angajații.
Un mesaj postat pe pagina de Facebook a Primarului Boc în timp ce acesta trasmitea live ședința videoconferință a Consiliului Local declarată premieră pentru România, arată că Boc n-a făcut mare lucru pentru angajații săi cu risc care sunt în continuare în prima linie, lucrând cu publicul la ghișee.
„Doresc să vă rog să protejați stafful primăriei din categoriile de risc: femei însărcinate, angajați cu boli cardiovasculare, cancer, alte boli cornice. În acest sens, va rog să excludeți acești angajați din categoriile de risc din departamentele unde se lucrează cu publicul. Oferiți-le posibilitatea de a lucra de acasă sau de a-și lua concediu fără plată. Două sau trei luni fără ei în Primărie vă vor putea garanta că îi aveți înapoi după ce trece această pandemie”, i se atrage atenția lui Boc.
UPDATE: Suspect de COVID19 la Spitalul Municipal Clujana. Boc: „S-au luat toate măsurile de siguranță pentru toată lumea”
UPDATE II: Potrivit primarului Emil Boc, „Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca (SCMCJ) a fost informat telefonic luni, 23 martie, că urmează să sosească un pacient de la Spitalul din Gherla, unde fusese internat în ultimele trei zile cu probleme respiratorii și insuficiență renală care, în cursul zilei de ieri, s-a agravat și a impus efectuarea unei dialize de urgență.
Pacientul nu efectuase până atunci dializa. S-a hotărât să fie adus la SCMCJ, avand în vedere că în spital se poate efectua dializa pe Terapie Intensivă. Medicii de la SCMCJ au fost informați de situație cu o oră și jumătate – două înainte de sosirea pacientului, au fost luate toate măsurile de protecție și siguranță valabile pentru un pacient suspect de Covid-19.
A fost anunțată Radiologia, unde pacientul a efectuat CT-ul, iar personalul a fost în permanență protejat și echipat corespunzător, cu echipament pentru cazuri de bolnav suspect de Covid-19. După efectuarea CT-ului la Radiologie, pacientul a fost transportat pe un circuit stabilit anterior la Terapie Intensivă, unde a fost preluat de personal echipat corespunzator și pus singur în salon.
Pacientului i s-au făcut analizele, a fost așteptat și de medicul nefrolog și s-a confirmat că avea nevoie de dializă, pe care a și efectuat-o luni.
Bolnavul a fost monitorizat toată noaptea, starea generală fiind la această oră ameliorată. Personalul care a participat la preluarea și investigarea pacientului a rămas în spital. Pacientului i s-a recoltat ieri proba specifica pentru Covid-19, care a fost trimisă pentru testare la Spitalul de Boli Infecțioase, urmând ca rezultatul să fie disponibil în cursul serii de marți. Este important de precizat că bolnavul a fost tratat, încă de la intrarea în SCMCJ, ca un suspect de Covid-19, luându-se toate măsurile de siguranță și prevenție atât pentru personalul spitalului, cât și pentru ceilalți pacienți.”
UPDATE: Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a subliniat că va reveni cu o informare oficială în momentul în care va avea rezultatul testului efectuat pacientului internat la Spitalul Municipal „Clujana”.
Situație îngrijorătoare la Spitalul Municipal Clujana. Un bolnav adus din Gherla cu o altă afecțiune, este suspect de Covid19. Bărbatul a fost izolat, stă separat de restul pacienților, dar mai multe cadre medicale au intrat în contact direct cu acesta și acum se tem să se întoarcă la familii. Prefectul de Cluj a explicat că pacientul a fost testat și acum este așteptat rezultatul oficial.
„Spitalul nu se închide, fiindcă există protocoale pentru asigurarea condițiilor de protecție. Cei care vin acum la spital trec printr-un triaj. Cei cu simptome specifice coronavirusului merg în dreapta, iar ceilalți se duc spre stânga. Este adevărat că toată lumea intră pe aceeași intrare, dar se respectă protocoalele adoptate la nivel național de toate spitalele. La spital se face în continuare triaj. Mai mulți medici au intrat în contact cu pacientul. Se caută acum la nivelul spitalului spații ca personalul medical să stea acolo 14 zile în izolare în spital. Pentru alții se caută alte soluții de cazare. Medicii nu mai vor să se întoarcă acasă, la familii. Cu siguranță se va respecta protocolul și vor fi toți testați”, a declarat pentru actualdecluj.ro viceprimarul Cluj-Napoca, Dan Tarcea.
Boc: pacientul de la Spitalul Clujana e negativ
Primarul Emil Boc a anunțat în urmă cu câteva minute că pacientul internat la Spitalul Municipal Clujana acum 4 zile suspect că este infectat cu noul coronavirus nu s-a confirmat. Testul a ieșit negativ, după cum a spus primarul.
Detalii despre caz:
UPDATE: Suspect de COVID19 la Spitalul Municipal Clujana. Boc: „S-au luat toate măsurile de siguranță pentru toată lumea”
Liste de așteptare pentru viziere în Cluj, chiar și de la spitalul lui Boc. Medicii și asistentele de la toate spitalele cer astfel de echipamente produse de clujenii cu imprimante 3D
Medicii sau personalul medical din Spitalul Primăriei, Clujana cer echipamente neomologate, viziere, celor care au lansat pe Facebook platforma de suport Vă ajutăm din Cluj. Nu sunt singurii care vor. Cererile din spitalele clujene curg pe platformă, de la botoșei, măști, dezinfectant, la deja celebrele viziere (vizor de protecție din plastic special) produse cu ajutorul imprimantelor 3D.
Lista de cereri de acum 5 zile depășea 11.500 de viziere, spune unul dintre cei implicați în acest grup de suport. Deja sunt 30 de centre cu imprimante 3D și lasere care produc la Cluj astfel de echipamente pentru medicii și restul personalului medical din Cluj. Sunt cereri și de la alte spitale din țară, de la farmacii, de la alți oameni din primele linii de apărare împotrivia noului coronavirus.
„Sunt mai bune decât nimic. Nu putem aștepta omologarea pentru că durează foarte mult. Avem primele cazuri de pacienți infectați în spitalele din Cluj și nu mai putem aștepta”, a spus Cristi Danileț, unul dintre fondatorii platformei prin ONG-ul Vă vedem Just. S-au livrat deja 3000 de viziere în Cluj prin intermediul voluntarilor și se încearcă ca până la finalul de săptămână să se mai livreze încă 5000 de astfel de produse. Problema acum se leagă de procurarea materialelor iar toți cei implicați cer acum donații în bani și materiale ca să poată produce în continuare echipamente de acest fel.
Șeful Asociației Zona Metropolitană, Zoli Coroian, chiar a lansat un tutorial privind confecționarea de viziere din sticle de coca-cola.
Există și o mișcare națională de producere de viziere, viziere.ro din care face parte și Clujul și care a anunțat că are peste 20.000 de cereri de la personalul medical, dar și că a livrat la nivel național peste 8000 de astfel de echipamente de protecție.
Așa curg și sună cererile pe platforma de Facebook Vă ajutăm din Cluj venite inclusiv de la personalul medical din Spitalul Municipal Clujana, spital deținut de Primărie, despre care Boc spune că are totul asigurat.
Sunt cereri de la Institutul Oncologic, de la Spitalul Județean, de peste tot. Chiar și de la alte Spitale din țară – Suceava, Bârlad, Alba etc.
Judecătorul Cristi Danileț spune că situația din Cluj este mult mai dramatică decât se recunoaște oficial și că de aceea, de la o platformă civică pornită la jumătatea lunii martie pe Facebook s-a ajuns la crearea unei rețele de producere prin intermediul imprimantelor 3D și laserelor de viziere neomologate pentru personalul medical din Cluj dar și de la alte unități din țară sau servicii implicate în lupta cu noul coronavirus.
„În urmă cu mai bine de 10 zile, cam așa, un număr de 3 ong-uri din Cluj am decis să facem o platformă unde să se adune clujenii care vor să ajute. Am plecat inițial de la ideea de a-i ajuta pe cei vârstnici, să-i încurajăm să nu iasă din casă. Ne-am oferit să organizăm niște voluntari să cumpere medicamente cu banii de la aceste persoane și să le ducă acasă. Să punem voluntarii să ia alimente și medicamente. Apoi, ne-am dat seama că nevoile sunt mult mai mari și se îndreaptă către spitale, policlinici, farmacii, ambulanțe și ISU. Este vorba de dotarea cu echipamente de protecție, de la botoșei și măști, la dezinfectanți și viziere. Acum Vă ajutăm din Cluj reunește mii de persoane care schimbă informații între ele. Tot ceea ce facem este pe bază de voluntariat. Pentru deplasări, pentru a ridica alimente și transporta, pentru produse care pot fi donate către spitale, se ocupă voluntari acreditați din partea asociațiilor care au fondat această mișcare. Avem un fel de permis de liberă trecere, pentru a merge la orice oră să ajutăm. La cumpărarea și livrarea de medicamente și alimente sunt aproximativ 40 de voluntari, care au beneficiat de instruire prin cursuri online făcute de organizațiile participante la platformă . Cei care participă și fac aceste deplasări au deprins condiții pentru a evita contaminarea”, a explicat Danileț pentru Actualdecluj.ro.
El a încuviințat că platforma a oferit curaj medicilor si personalului medical să spună care-i situația și să ceară ajutor pentru procurarea de echipamente de protecție.
„Avem medici, asistente, personal medical care au venit spre noi. Am sesizat că spitalele nu dețin dotarea necesară pentru a face față unui aflux de bolnavi de coronavirus. Ei au nevoie de echipamente de protecție în primul rând. Tot suportul din partea clujenilor trebuie să fie pentru personalul medical. Toți care intră în contact cu un suspect trebuie protejați. Un doctor nu este acolo să se sacrifice pentru el, ci să-i ajute pe alții. E nevoie de resurse foarte multe pentru spitale și pentru persoane izolate sau în carantină. Rugămintea mea, a noastră, este ca fiecare să ajute cu ce poate. Mănuși, dezinfectanți, materiale, bănuți pentru necesar”, a adăugat Danileț.
El a spus că pentru viziere există la nivelul grupului civic cerere din partea personalului medical de peste 11.000 de echipamente de acest fel, datele fiind centralizate în urmă cu 5 zile.
„De exemplu, să vorbesc doar de viziere. Avem un necesar minim de 11.500 pentru medici și personal medical. Am început să producem viziere în Cluj, dar și în țară. La Cluj avem 30 de centre care dețin laser pentru tăiat. Avem undeva la 3000 de viziere produse până acum și livrate deja. Sper să producem în jur de 5000 de viziere pînă la finalul săptămânii. Problema este acum materialul. Nu se mai găsește plastic PETG. Am găsit un lot în București și acum îl aducem. Nu știu dacă se va acoperi necesarul minim. Oricine știe un furnizor, un depozit, facem apel să ne anunțe să putem cumpăra și să producem acest viziere pe care le distribuim gratuit. Nimeni nu cere nici un ban pentru producție. Doar materiale. Producerea echipamentului omologat ar impune așteptarea de săptămâni. Furnizorii oficiali sunt asaltați de cereri. Primele infecții s-au produs deja la Cluj, în spitale, nu se poate aștepta. Medicii trebuie protejați. Avem o resursă pe care o putem folosi, centrele cu imprimante 3D dotate cu laser. Deja cele 30 din Cluj sunt în producție de 4 zile. Apoi, vizierele le asamblăm și livrăm către spitale. Nu sunt omologate, dar pot fi dezinfectate și folosite. Oamenii lucrează non-stop dacă facem rost de material plastic”, a spus Danileț.
Platforma civică de pe Facebook „Vă ajutăm din Cluj” fondată de Vă Vedem Just, Civic Suport și Clujul Sustenabil, la care s-a alăturat CPVP – Center for Peace and Violence Prevention funcționează și ca un loc de împerechere a cererii cu oferta, au intervenit oameni care știu să facă comenzi de materiale sanitare de protecție în China la furnizori autorizați, oameni care au pus la bătaie KIT-uri pentru imprimante 3D etc, oameni care au avut stocuri de mănuși sau de alte echipamente și care au vrut să le doneze, ce care cauta hoteluri și cazări pentru medicii care vor să stea departe de familii având în vedere riscurile de contaminare etc.
Nu sunt singurii care fac viziere. Asociațiile mari din Cluj, Cert Transilvania sau Beard Brothers au anunțat și ele donații masive pentru spitalele din Cluj.
Un membru PNL care conduce o asociație publică, Zona Metropolitană Cluj (din care face parte și Primăria Cluj), Zoli Coroian, de profesie inginer, a făcut chiar un video de acasă prin care arată cum oricine poate să își facă o vizieră la el în locuință utilizând un PET gol de Coca Cola, în 2 minute.
La nivel național, producția de viziere se face prin intermediul unei echipe reunite pe viziere.ro, din care face parte și Clujul. Ei au anunțat că deja au livrat peste 10.000 de viziere la nivel național iar cererea depășește 20.000 de astfel de echipamente.
Boc: Zilele Orașului s-au anulat. Banii rămân în buget și sunt rezervați pentru urgențe
După ce un deputat de Cluj i-a cerut să renunțe la organizarea Zilelor Orașului și să direcționeze banii deja alocați spitalelor, având în vedere criza de echipamente în lupta cu noul coronavirus, primarul Emil Boc a anunțat că deja, de la instituirea stării de urgență, a dispus anularea Festivalului dedicat Zilelor Clujului.
Consilierii locali au alocat la o ședință din luna februarie 2020 suma de 950.000 de lei pentru manifestările dedicate Zilelor Clujului din acest an. Deputatul Horia Nasra i-a cerut primarului renunțarea la ediția de anul acesta și direcționarea banilor către spitalele clujene.
Clujul s-a mobilizat. Peste 150 de cadre medicale din prima linie locuiesc la hotel pe banii comunității
Există fonduri deja asigurate pentru cazarea personalului medical de la Spitalul Municipal Clujana. Bani alocați de la buget, 39 de camere deja închiriate. Prin implicare civică s-a asigurat cazarea și pentru 52 de medici și asistente de la Spitalul de Boli Infecțioase dar și pentru alte 22 de persoane de la Spitalul de Pneumoftiziologie “Leon Danielo”.
Pe lângă lipsa echipamentelor de protecție reclamate de medici și asistente în toate spitalele din Cluj, o altă problemă pentru care s-a cerut sprijinul comunității se leagă de faptul că medicii sau asistentele nu mai vor să locuiască cu familiile lor pentru a nu le pune în pericol.
Spitalul Municipal Clujana are deja asigurate camere de cazare pentru personalul medical, a anunțat primarul Boc. Există și banii necesari, mai precis 500.000 lei alocați special de Primărie pentru acoperirea cheltuielilor de cazare a personalului medical.
“Punem la dispoziție prin parteneriat cu societatea civilă, cu mediul de afaceri, camere pentru cazarea celor care sunt în prima linie a frontului. Pot să vă spun că de astăzi au fost alocate deja 26 de camere Spitalului de Boli Infecţioase pentru 52 de persoane. Începând de la ora 12.00 aceste camere pot fi ocupate. De mâine dimineață, 11 camere pentru 22 de persoane de la Spitalul de Pneumoftiziologie vor fi disponibile. Spitalul Clujana are deja asigurate 39 de camere pentru cazarea personalului medical”, a anunțat primarul Emil Boc.
Boc a ținut să spună că, în condițiile în care resursele private angajate pentru plata cazării medicilor se vor termina vor fi alocați și bani din sectorul public, dar că prioritatea Primăriei este Spitalul Clujana.
Clujenii, invitați de primarul Boc în noul parc „Între Lacuri”. După ce se încheie starea de urgență
Lucrările de amenajare a noului parc „Între Lacuri” se apropie de finalizare – anunță primarul Clujului, Emil Boc. „Dragi clujeni, după încheierea stării de urgență și ridicarea tuturor restricțiilor și interdicțiilor impuse de către autorități, vă aștept să ne bucurăm împreună de acest nou parc” – a scris edilul pe pagina personală de facebook.
Reamintim că lucrările de amenajare a acestui parc au debutat în august, anul trecut. Contractul de lucrări a fost câștigat de firma Nord Conforest (care a realizat și baza sportivă din Gheorgheni). Valoarea lucrărilor se ridică la 7,8 milioane de lei, fiind acoperită din fonduri europene în proporție de 98% (prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os. 4.2. Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședință de județ).
Cu o suprafață de 9450 mp, parcul dispune de 5957 mp de suprafață verde, numeroase alei pietonale, 165 arbori, peste 400 de metri liniari de arbuști, gard viu și flori, zone interactive și de joacă, zonă cu echipamente pentru fitness, toalete automate, stație de încărcare pentru bicilete și trotinete electrice, etc.
Cluj-Napoca – un nou parc: lucrările la Parcul Între Lacuri se apropie de finalizareDragi clujeni, După încheierea stării de urgență și ridicarea tuturor restricțiilor și interdicțiilor impuse de către autorități, vă aștept să ne bucurăm împreună de noul parc Între Lacuri.Cu o suprafață de 9450 mp, parcul dispune de 5957 mp de suprafață verde, numeroase alei pietonale, 165 arbori, peste 400 de metri liniari de arbuști, gard viu și flori, zone interactive și de joacă, zonă cu echipamente pentru fitness, toalete automate, stație de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, etc.Parcul este realizat prin finanțare europeană, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os. 4.2. Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședință de județ.
Publicată de Emil Boc pe Vineri, 3 aprilie 2020
Marea dezinfectare pusă pe pauză. Primăria schimbă foaia după plângerile venite de la cetățeni
Toate blocurile programate pe site-ul Primăriei să fie dezinfectate la finalul săptămânii, mai pecis în 3 aprilie, au fost reprogramate începând cu 6 aprilie. Primarul Emil Boc a anunțat că decizia s-a luat ca urmare a nemulțumirilor venite de la clujeni. Oamenii s-au plâns că echipele fac activitatea de mântuială, 1-2 minute la parterul blocului, apoi merg la următorul bloc. Chiar au oferit înregistrări de pe camerele de supraveghere ca să demonstreze municipalității că ceea ce reclamă e adevărat.
Ca să fie totul în regulă, din 6 aprilie dezinfectarea se va face în prezența unui reprezentant al asociației de locatari, a anunțat primarul, la ZIUA LIVE. Emil Boc a mai menționat că s-a reușit și achiziționarea de aparate, dezifectanți și recipienți pentru dezinfectanți, pe bucăți, iar de săptămâna următoare va începe și montarea acestora la asociațiile de locatari. Potrivit lui Boc există o persoană care s-a oferit să le monteze gratuit la blocuri. ”De alimentarea recipientelor se va ocupa asociația de bloc, aceasta trebuie se le mențină funcționale, să le aprovizioneze zilnic”, a mai spus primarul la aceeași emisiune. Viceprimarul Dan Tarcea a fost nominalizat ca cel care se ocupă de achiziția de dizpozitive și dezinfectant pentru a ajunge la asociațiile de locatari și montate în fiecare bloc din Cluj-Napoca.
Locuitorii din Mănăștur unde a debutat în 31 martie marea dezinfectare a blocurilor de locuințe s-au plâns că echipele trimise de Primărie să dezinfecteze blocurile (așa cum cere una dintre ordonanțele militare) își fac treaba de mântuială. Au oferit și imagini de pe camerele de supraveghere. Clujenii au semnalat și faptul că dezinfectarea de pe domeniul public se face, din păcate, la fel.
Știți cumva care e mișcarea cu dezinfectarea blocurilor în Cluj? Se pare că există mai multe nemulțumiri gen se mimează…
Publicată de Ioana Toadere pe Joi, 2 aprilie 2020
Boc l-a desemnat rezponsabil pe managerul Gheorghe Șurubaru pentru aceste acțiuni de dezinfectare de care firma Coral se ocupă, pe bani grei (1 milion de lei o singură acțiune de dezinfectare a celor peste 3700 de blocuri din oraș, după cum a anunțat municipalitatea).
Coral a câștigat în urma unei licitații noul contract de dezinsecție, deratizare și dezinfecție a Clujului pe următorii 8 ani la valoarea de 8 milioane de euro și a intrat în pâine după ce consilierii locali au aprobat în 23 decembrie 2019 ca societatea să continue activitățile, ea fiind și până acum, din 2005 titulara acestui contract cu Primăria Cluj.
A doua zi după primele plângerile venite de la oameni, Șurubaru a anunțat pe Facebook că „lucrările vor fi coordonate de către echipa de control, care se va deplasa în teren, împreună cu reprezentanți ai firmei de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, va verifica modul de desfășurare a activității specifice și va semna un proces verbal de recepție, încheiat între municipiul Cluj-Napoca și reprezentantul firmei de deratizare, dezinsecție și dezinfecție”.
Oamenii s-au mai plâns că, deși Boc a anunțat că operațiunea se va derula în prezența reprezentanților Asociației de locatari, cu anunțarea prealabilă a oamenilor tocmai pentru a nu ieși timp de două ore din case, cei care derulează operațiunea pun în același timp cu acțiunea și afișele prin care, practic, se exonerează de răspundere. „Autoritățile lipesc anunțul în același timp cu operațiunile de dezinfecție, cu toate că locatarii nu ar trebui să circule timp de minimum două ore pe casa scării după efectuarea acțiunii, iar pentru cardiaci și astmatici circulația este interzisă pentru patru ore”, s-a semnalat după primele acțiuni.
În fiecare zi, pe site-ul Primăriei se anunță care sunt blocurile unde se va face dezinfecția. Dezinfecția se va face pe casa scărilor, lifturi și în alte spații comune, în intervalul orar 9.00-17.00, potrivit site-ului Primăriei.
De fapt, Primăria a fost cea care a cerut afișe lipite la intrările în bloc după acțiune și nu înainte, așa cum ar fi normal, tocmai ca toată lumea să fie informată cu privire la acțiuni, la substanțele folosite și la obligațiile pe care le au pentru ca acținile să fie eficinte. .„De asemenea, conducerea asociațiilor de proprietari unde se vor desfășura aceste acțiuni va fi anunțată cu o zi înainte cu privire la intervalul orar, modul de desfășurare a acțiunii, date referitoare la substanța folosită etc. Asociaţiile de proprietari vor comunica tuturor locatarilor informaţiile transmise de către reprezentanţii Primăriei. După realizarea acţiunilor de dezinfecţie, prestatorul de servicii va afişa la intrarea în bloc un anunţ care cuprinde tipul de acţiuni desfăşurate şi instrucţiunile de urmat după încheierea acestora. Monitorizarea desfășurării acestei activități se va face de către reprezentanți ai Primăriei, care vor însoți echipele prestatorului de servicii și vor efectua recepția lucrărilor”, se arată pe site-ul Primăriei.
Citește și: Începe marea dezinfectare a blocurilor din oraș. Ce a anunțat Boc
Primăria plătește aproape 8 milioane de euro pentru „țânțarii, șobolanii și căpușele” Clujului
Care-s cifrele Clujului în epidemie. Emil Boc estimează că se va prelungi starea de urgență
Starea de urgență care expiră în 15 aprilie va fi cel mai probabil prelungită, cu o lună, sau cu mai puțin, spune Emil Boc. Primarul a spus că cel puțin asta indică semnalele pe care le-a primit de la autoritățile centrale. Potrivit primarului Clujul stă bine la capitolul îmbolnăviri și a apeciat că, dacă acum se respectă toate măsurile de izolare și distanțare socială, există șansele ca Județul să fie primul care iese din criză și își reia activitatea.
Primarul a oferit și cifre privind evoluția cazurilor de îmbolnăviri tratate în Cluj, care este centru regional.
Bolnavi în Centrul Regional din Cluj
31 martie – 66 bolnavi
1 aprilie – 67
2 aprilie – 84
3 aprilie – 97
4 aprilie – 108
5 aprilie – 110 bolnavi, din care 69 sunt din județul Cluj
Teste: 300-700 pe zi și se va ajunge la 1000 pe zi începând de săptămâna următoare
Sancțiuni:
30 martie – 102 sancțiuni
31 martie – 128 sancțiuni
1 aprilie – 90 sancțiuni
2 aprilie – 132 sancțiuni
3 aprilie – 83 sancțiuni
4 aprilie – 94 sancțiuni
Primarul Boc a mai spus că municipalitatea are locuri pentru persoanele fără adăpost, că a asigurat măsuri de igienă și hrană pentru comunitatea marginalizată de la Pata Rât (peste 1200 de persoane), dar și că Direcția de Asistență Socială are în evidență 2229 de persoane peste 65 de ani fără aparținători sau cu aparținători care nu le pot ajuta, din care 696 primesc asistență de la ONG-uri sau biserici pentru achiziția pe banii lor de medicamente sau alimente.
sursa foto: cluj te iubim ca tine nu gasim Facebook
Urbanism în vremea coronavirusului. Județul a bifat prima premieră din seria #Nefacembine: ședință online la Cluj
Un număr de 25 de proiecte au fost discutate în 5 ore în regim de videoconferință pe platforma Zoom de către Comisia de Urbanism a Județului. Este prima ședință online a comisiei, iar arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, spune că va încerca să facă astfel de ședințe săptămânal, cu un număr mai mic de proiecte, tocmai pentru a nu ține pe loc investițiile din Județ în aceste vremuri complicate când pandemia de coronavirus i-a obligat și pe clujeni să se distanțeze social și să stea în casă.
Premiera marcată la Județ ar putea să devină obișnuință și după perioada de criză. Având în vedere că lucrurile au mers neașteptat de bine la ședință atât din perspectiva analizei detaliate a planșelor dar și a faptului că proiectanții au putut lucra la birou până să le vină rândul în comisie, Salanță nu a exclus ca astfel de întâlniri să se repete și după terminarea restricțiilor impuse pentru combaterea coronavirusului. Arhitecții din comisie au sesizat o serie de probleme din piață care pun frână în acest domeniu al construcțiilor care nu s-a oprit și pe care proiectanții fac eforturi să îl țină în viață.
Ședința de urbanism a mers șnur. Arhitectul șef al județului a sintetizat experiența – cam 5 proiecte pe oră, în afară de proiectul susținut de domnul Borda (Adrian, șeful de PUG de la Cluj-Napoca). „Avem 40 de proiecte înregistrate, 25 le-am făcut. Vom mai face o ședință cu celelalte, să nu blocăm măcar noi activitatea proiectanților și să se meargă mai departe”, a spus Claudiu Salanță. El nu a exclus ca, după intrarea lucrurilor în normal, ședințele de urbanism să fie făcute în acest format, mai ales că se economisește timp și se pot analiza mult mai riguros proiectele.
La finalul ședinței de pe platforma Zoom, arhitecții din comisie au sesizat faptul că în această perioadă în care e instituită starea de urgență, instituțiile sunt extrem de greoaie în acordarea de avize. Unele, cum ar fi Direcția de Sănătatea Publică, refuzând preluarea de documentații și emiterea de avize.
Arhitectul Vlad Negru a semnalat faptul că Direcția de Sănătate Publică din Cluj refuză să preia cererile pentru emiterea de avize și pe mail, așa cum alte instituții au acceptat deja acest lucru, neavând program cu publicul, fapt ce îngreunează munca proiectanților din județ care depind de contracte, de termene și au de dat și salarii angajaților. El a spus că a propus chiar și o varintă de simplificare a sistemului care însă nu și-a găsit prea mulți susținători printre arhitecți, suspendarea necesității avizului DSP pe perioada stării de urgență pentru proiectele care nu au nevoie de studii de impact sau instituirea unor zone de protecție. „E nevoie de o ordonanță”, a mai spus Negru.
Arhitectul șef al Județului, Claudiu Salanță, a spus că e la curent cu situația de la DSP Cluj care nici nu preia documente, nici nu emite avize în această perioadă. „Este singura care are această problemă și e din pricina lipsei de personal. N-am o soluție. Încercăm să primim noi pe e-mail aceste solicitări și să le dăm mai departe către ei. Îi înțeleg acum pentru că toată lumea o duce greu în aceste zile complicate”, a spus Salanță. Despre varianta de simplificare, arhitectul șef a opinat că e complicat să inițieze în aceste momente o modificare legislativă care implică avize interministeriale, dar a spus că urmează să apară normele de aplicare a Legii 50 modificată (ordinul 829) și aici există șansa de a se clarifica situațiile în care este nevoie sau nu de aviz de sănătate publică și situația se va rezolva mult mai elegant. Salanță a sfătuit primăriile din Județ să citească mai bine legea și să constate că pentru locuințe sau branșamente nu este nevoie să ceară avizul de la DSP.
„Înainte de a apărea normele la Legea 50, ordinul 829, s-a cerut o dezbatere publică de către Ordinul Arhitecților. Acum mai bine de o lună s-a făcut această dezbatere. Acum, normele se plimbă prin minister și urmează să apară”, a mai spus arhitectul șef.
Este cu atât mai important cu cât sistemul și activitatea de avizare trebuie să nu se oprească, să fie reglementată tocmai pentru că arhitecții performează după niște contracte, a apreciat și arhitectul Marcel Vancea, membru în comisie. „Dacă lucrurile se prelungesc mai mult de o lună sau două, atunci susțin ce spune Vlad Negru și cred că e o situație excepțională și trebuie lămurite lucrurile”, a mai spus el.
„E mai mult vorba de a menține în funcție activitatea de proiectare. Oricum cererea va cădea după această perioadă pe rezidențial și pe birouri. Este de datoria noastră să facem lucrurile să meargă acum, cât se poate, nu știu dacă oprirea practicată de DSP încă 1-2 luni va ajuta. Trebuie oricum să ne pregătim pentru o nouă realitate, până în 2021 la jumătate cel puțin, când va mai fi un sezon puternic de contagiune”, a apreciat Vlad Negru.
„La final de iunie, cu optimism, am putea intra în normal. Trebuie să fim realiști, dacă nu pozitivi, să continăm cât se poate”, a apreciat arhitectul șef.
El a mai urat multe semnături electronice pentru arhitecți și a spus că a făcut lobby și pentru acceptarea de semnături electronice și în cazul verificatorilor de proiecte, pentru un flux integrat.
Salanță a spus că deocadamdată portalul care ar fi trebuit să aducă era online și la urbanism printr-un ghișeu unic stă pe loc deoarece a fost nevoie de schimbarea procedurii de achiziție în SEAP iar documentația de licitație așteaptă avizul pentru a fi publicată. „E nevoie de un aviz de la o comisie care analizează toate documentele de digitalizare care n-a mai funcționat din noiembrie. În viitorul apropiat sperăm că vom primi avizul și vom face concursul de soluții”, a mai spus Salanță.
„O să emitem Certificate de Urbanism în format electronic, semnate digital și le trimitem pe mail. La fel și autorizațiile. Partea bună e că se întâmplă ceva bine”, a concluzionat el.
De la instituirea stării de urgență, activitatea de urbanism de la Județ s-a mutat pe e-mail, la urbanism@cjcluj.ro. Aici se trimit cererile de emitere a certificatelor de urbanism sau a autorizațiilor de construire/desființare, precum și orice completări sau documente legate de procesul de autorizare a construcțiilor.
Urbanism în vremea coronavirusului. Vor un turn de 11 etaje în Florești lângă Șapca Verde
Progis Consulting, cei care au propus turnuri și în Apahida, au cerut comisiei de urbanism a județului, la prima ședință online în vremea pandemiei, să se pronunțe cu privire la oportunitatea edificării unui turn de locuințe cu 12 niveluri supraterane în comuna Florești, în proximitatea celor 4 turnulețe cu 12 niveluri deja edificate. Proiectul a primit undă verde pentru studiu, însă comisia le-a cerut proiectanților să rezolve multe dintre problemele din zonă – de la îngroparea liniei electrice, la edificarea unei grădinițe deja promise și de alți constructori.
Pe un teren de 5560 de mp din zona mall-ului din Florești, cu acces din DN1, din zona sensului giratoriu de la reprezentanța BMW, un beneficar privat vrea să primească acceptul pentru edificarea unui turn cu locuințe. Mai precis un corp de clădire cu 12 nivele supraterane, spațiu comercial la parter și 44 de apartamente.
„E o zonă de servicii, instituții, în PUG-ul expirat al comunei Florești. Locuirea este permisă pe baza de Plan Urbanistic Zonal. Sunt mai puțin norocoși acești beneficiari-moștenitori având în vedere că au două linii de înaltă tensiune care trec pe teren. Încă nu avem aviz pentru zona cu interdicții. Am marcat o fâșie de 24 metri dedusă după poziționarea celorlalte hale și blocuri din zonă. Terenul are o ușoară pantă, există vecinătăți imobile de locuințe colective. Din toate considerentele am propus un singur corp de clădire cu 11 etaje, la demisol parcări, la parter un spațiu comercial care este extrem de util în zonă. Mai există un drum în PUZ-ul spitalului de urgență, pe care l-am prevăzut. Sunt propuse 44 de apartaemnte, câte 4 pe nivel. Indicii maximali, POT și CUT de 30%, respectiv 1, generici, nu se ating”, a sintetizat propunerea arhitectul Vicențiu Lăscuș de la Progis Consulting. Firma de proiectare are un proiect de turnuri și la Apahida, proiect contestat de locuitorii din comună.
Arhitectul Horațiu Răcășan din comisie s-a interesat dacă nu s-a studiat posibilitatea îngropării rețelelor electrice, dar proiectanții au spus că tehnic e posibil, însă nu e rentabil să fie făcut doar pentru terenul beneficiarului, mai ales că alți beneficiari au construit deja. Răcășan a mai pus în discuție problema legată de sănătatea locuirii în zona liniilor de înaltă tensiune și s-a interesat ce spune Direcția de Sănătate Publică cu privire la influența câmpului electromagnetic asupra locuințelor. Lăscuș s-a apărat că încă nu a scos încă niciun fel de aviz pentru documentație.
„Zona are nevoie de dotări, să se extindă zona de studiu să vedem ce putem aduce în zonă”, a recomandat arhitectul Marcel Vancea din comisie.
Lăscuș din nou a spus că nu există terenuri libere în zonă, că există o vecinătate cu Șapca Verde unde nu se pot face propuneri. Arhitectul județului i-a semnalat că există zone de depozitare vecine unde se intenționează, la fel, construirea dar și că ar trebui îngropată o parte din rețeaua electrică pentru că în acest fel proiectul ar avea numai de câștigat.
Salanță a mai cerut și sporirea numărului de parcări, dacă nu dublu, măcar 1,5 față de necesar, având în vedere contextul de vecinătate cu Spitalul Regional care va genera trafic dar și alte funcțiuni în proximitate.
Arhitectul Vlad Negru din comisie a recomandat realizarea unui studiu de coexistență care ar lămuri exact distanțele legate de liniile electrice. „Noi pe Bulevardul Muncii am reușit să reducem distanța de la 37 de metri la 9 metri față de stâlpi, este adevărat că pentru o funcțiune industrială”, a completat Negru.
Salanță a mai cerut extinderea zonei de studiu și fixarea în teren a propunerii asumată notarial de cei care au construit turnurile cu 11 etaje pentru amenajarea în zonă a unei grădinițe. „Aș vrea să se facă grădinița din zonă. Nu era propusă ca locație certă dar trebuie materializată”, a mai spus arhitectul șef.
Alți membri din comisie au mai cerut lămuriri cu privire la felul în care se procedează în Florești având în vedere că PUG-ul este expirat. S-a semnalat că în Florești nu există o coerență urbanistică, există investiții disparate care nu ajung să se lege între ele. „Există o prevedere legală ca, în lipsa PUG-ului, investițiile să se poată realiza în baza PUZ-urilor. La acest proiect eu nu am o problemă cu înălțimea, mai ales că aceasta permite relizarea unei zone verzi existinse. Este și o șansă prin proiect să reglementăm drumul spre Spitalul Regional de Urgență. Pot fi abordate și funcțiuni conexe acestui obiectiv, apart hotel, birouri”, a apreciat Salanță.
Pe grupurile de arhitecți cei din comisia de urbansim a județului ridiculizează în continuare felul în care se face urbanism în comuna Florești.
Proiectul „Educație Digitală” din Cluj, recalibrat. Mai multe tablete pentru elevi. Consilierii au cerut și asigurarea serviciilor de internet
Peste 2000 de elevi din Cluj-Napoca vor primi tablete în următoarea perioadă pe cheltuiala Primăriei pentru a putea participa la lecții online. Cei mai mulți, 247, provin de la Școala Train Dîrjan. Este vorba despre elevi care nu au calculatoare sau alte mijloace digitale și pe care municipalitatea a decis să îi ajute în această perioadă când școlile sunt închise penru a putea participa la lecții online. Consilierii locali au alocat sumele necesare pentru ca școlile să cumpere tablete în cadrul unei ședințe extraodinare. Cei de la PSD i-au cerut edilului să aigure și servicii de internet aferente, mai ales că elevii fără posibilități nu au acasă nici o rețea de wi-fi la care să se logheze.
Cifrele privind numărul de elevi care nu au calculatoare, laptopuri sau mijloace digitale au fost recalcultate de școli ajungându-se de la 1600, cât a anunțat inițial primarul Emil Boc, la 2098 de copii.
Ei vor primi în perioada următoate tablete pe cheltuiala Primăriei. Consilierii locali au aprobat pentru acest program suma de peste 1,57 milioane lei din care școlile au primit peste 666.000 lei, restul banilor fiind deja în bugetul unităților școlare. Tabletele vor funcționa ca obiecte de inventar, la fel ca manualele școlare, urmând ca la finalul clasei a 12-a să fie predate înapoi școlilor.
Cele mai multe tablete – 247- vor ajunge la Școala Traian Dîrjan. Fără a spune că aici învață mulți copii necăjiți sau romi, Emil Boc a menționat că cei din conducerea școlii sunt receptivi, „astfel că indiferent de grupul din care provin copiii, toții trebuie să aibă acces la educația digitală.”
Consilierii PSD i-au cerut primarului ca tabletele să fie însoțite și de cartele prin care elevii să aibă și acces la internet. „Îmi pot imagina că elevii care nu au tabletă nu au nici conexiune la internet. În ce măsură am putea însoți tabletele de cartele pre-pay, ca să poată participa la orele online?”, a semnalat consiliera Corina Croitoru.
Boc a ținut să spună că școlile au bani și posibilitatea și că vor fi sfătuite să rezolve și problemele legate de accesul la internet pentru elevii care urmează să primească tablete în programul lansat de municipalitate.
Spitalul Primăriei primește bani pentru aparate de ventilație mecanică, paturi de terapie intensivă și echipamente
O propunere privind acolarea a 5,5 milioane de lei pentru achiziționarea de echipamente medicale pentru Spitalul Clujana, aflat în subordinea Primăria a fost aprobată de consilierii locali în cadrul unei ședințe extraordinare online din 7 aprilie. Banii pentru echipamente medicale urmează să fie recuperați din fonduri europene, a anunțat primarul Emil Boc.
Din suma totală alocată Spitalului Municipal Cluj-Napoca, 4 milioane de lei vor merge pentru achiziționarea de echipamente medicale și 1,5 milioane de lei pentru echipamente de protecție medicală. Cele 4 milioane de lei pentru aparatură medicală urmează să fie recuperați din fonduri europene, în cadrul unui program deja anunțat de Guvernul României, după cum a explicat primarul Emil Boc.
„Începând cu luna mai, când este posibil să se deschidă call-ul de proiecte europene, noi vom depune în acest sens un proiect european, pentru a recupera toți banii sau o parte din banii pe care îi vom aloca în vederea achiziționării de echipamente”, le-a explicat primarul consilierilor locali.
Pentru Spitalul Clujana se vor cumpăra aparate de ventilație mecanică, paturi de terapie intensivă, ventilator, monitor funcții vitale, defibrilator, computer tomograf.
Potrivit unei adrese înaintate la începutul lunii aprilie de către conducerea Spitalului, necesarul de echipamente medicale pentru 30 de zile este următorul:
Clujul s-a organizat. Disciplină pe Aeroportul din oraș după îmbulzeala de ieri
După ce Aeroportul din Cluj a ținut toate paginile ziarelor și a fost pe buzele tuturor ca exemplu de așa nu, la o zi distanță fluxul de muncitori sezonieri care urmează să plece în Germania a fost organizat. Premierul Ludovic Orban a cerut tragerea la răspundere a conducerii Aeroportului, o anchetă a fost pornită privind situația generată ieri când aproximativ 2000 de oameni, mulți provenind din zone roșii ale României, s-au înghesuit la poarta terminalului de plecări.
O serie de imagini difuzate de prefectul din Cluj Mircea Abrudean arată situația de astăzi, 10 aprilie, din Aeroport. Cursele urmează să plece către Germania atât astăzi (6 curse) cât și zilele următoare. Astăzi cu cele 6 curse urmează să plece de la Cluj circa 900 de oameni. Prefectul a confirmat public că toate cele 6 curse programate astrăzi vor zbura.
ieri, 9 aprilie:
Urbanism în vremea coronavirusului. Județul are o rețetă pentru calitatea vieții în și după pandemie
Un proiect propus de Atelier RDV la Apahida pentru amenajarea de locuințe pe 3,5 hectare prin reconversia unei zone industriale de la Sânnicoară (fostă fermă de pui) a fost un prilej pentru Comisia de Urbanism a Județului să traseze o politică locală pentru a crește calitatea vieții în Cluj.
Este vorba despre crearea de spații verzi în mijlocul unor dezvoltări imobiliare care să rămână majoritar în coproprietatea viitorilor locuitori dar în care să fie cooptată și administrația locală prin cedarea către aceasta a unei cote părți din respectivele zone verzi. E un model care merită îmbunătățit, merită modele de bune practici și trebuie impus peste tot în Județ, crede arhitectul șef Claudiu Salanță. Totul s-a întâmplat la a doua ședință de urbanism pe care cei de la Cluj o țin pe Zoom având în vedere pandemia de coronavirus și măsurile de distanțare socială care s-au luat în România.
Despre politica pe care Județul vrea să o susțină, arhitecții din Comisie au spus că ar putea fi împrumutată și de municipiul Cluj-Napoca, care deocamdată vorbește despre creșterea calității vieții însă e incoerent la o a impune prin toate proiectele de urbanism acceptate.
„E o fostă fermă de pui preluată de o echipă care dorește să o transforme în zonă rezidențială. Am tratat această zonă precum un cartier al Clujului, ca una urbană, așa cum am reglementat și în PUG Apahida la care lucrăm, având în vedere vecinătatea cu orașul”, a explicat proiectantul, arhitectul Rareș Drăgan. Pe cele 3,5 hectare se propun locuințe duplex, locuințe înșiruite, o zonă pentru servicii cu o piațetă publică dar și o zonă verde mai consistentă, între case.
(varianta 1)
(varianta 2, după discuțiile și recomandările din Comisie)
Despre zona verde, Rareș Drăgan a spus că va rămâne în coproprietatea viitorilor locuitori din ansamblu ca ei să o poată folosi cum doresc, de la a ieși la grătare, la a-și lăsa aici copiii să se joace. „Un spațiu intim, privat, al locuitorilor. De aceea nu am propus să o cedăm Primăriei. Accesul public nu este însă limitat în acestă zonă”, a completat arhitectul. Aceasta după ce membrii comisiei au cerut lămuriri cu privire la viitorul acestui spațiu, dacă rămâne public sau e unul privat.
Arhitectul șef al județului- Claudiu Salanță- a adus în discuție parcul Ioanide din București, arătându-se pe planșe participanților la noua ședință de urbanism-conferință online de pe Zoom că este un model care ar trebui urmat peste tot. „Aș încuraja acest model deoarece lipsesc de peste tot locurile unde copiii să iasă și să se joace în siguranță. Acest parc este în mijlocul unei zone de case, fiecare având poartă de acces spre parc. Aș încuraja și aici o abordare similară”, a recomandat Salanță.
Arhitectul Octav Olănescu, membru în comisie, a recomandat clarificarea stutului zonei verzi care, în forma propusă, generează ambiguități legate de folosință. „Salut această zonă propusă. Am mai văzut abordarea într-un proiect pe care l-am discutat și a primit aprobare la Jucu. Îmi pare rău că colegii de la municipiu sunt refractari și fac opoziții la amplasarea spațiilor verzi pe fund de lot, așa cum ar fi normal”, a spus și arhitectul Vlad Negru din comisie.
Regulamentul Planului Urbanistic Zonal este cel care va lămuri viitorul zonei verzi. „Să se prevadă accesul public nelimitat, să îi faci coproprietari pe toți cei cu parcelele de case și în plus să mai dai și 10% statului român, adică Primăriei. Atunci nu mai ai nicio problemă că se va întâmpla altceva acolo sau că vor încerca să modifice statutul zonei. Lucrurile de acest fel se descurajează de la sine. Cred că acest model e cel care trebuie promovat peste tot”, a apreciat Salanță.
„Și 1% ajunge pentru Primărie. Dacă i-ai legat, lucrurile sunt ca și rezolvate”, a completat Negru.
Despre proiectul de reconversie propus de cei de la Atelier RDV, arhitectul Marcel Crișan a spus că ar trebui să dea ceva comunității substanțial dacă în locul zonei industriale se dorește una urbană. El s-a arătat nemulțumit de felul în care proiectul vine cu servicii pentru viitorii locuitori.
Drăgan a replicat că există o zonă de 3500 de mp pentru servicii unde nu s-a nominalizat exact tipul de servicii și propune ca oamenii să își poată face ce vor, grădiniță, biserică sau alte funcțiuni. Arhitecții din comisie i-au recomandat să facă un studiu privind partea de servicii de comerț care ar trebui propuse în zonă dar și să includă drumurile din proximitate în studiu pentru a le reglementa profilele.
„Cât mai multe proiecte de acest fel așteptăm. Cu astfel de zone verzi se creează de fapt comunități și ele duc la creșterea calității vieții oamenilor din Cluj. Vom încerca și noi să îmbunătățim modelul, să vedem exact dacă pot funcționa astfel de zone verzi în coproprietate între primării și proprietari privați. Cred că e un model bun”, a mai spus Salanță.
Urbanism în vremea coronavirusului. Cum se bat cei din Chinteni pentru proiecte care să le ofere calitate viitorilor locuitori
Două proiecte propuse în comuna Chinteni (un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea de locuințe și un PUZ pentru amenajarea unui centru medical) au fost criticate de arhitecții din Comisia de Urbanism a Județului, fiind departe să aducă calitate pentru locuire (primul) și calitate arhitecturală (al doilea). La a doua ședință pe Zoom a Comisiei a participat și primărița din Chinteni care a avertizat proiectanții că, în lipsa unor proiecte care să rezolve cu adevărat problemele de locuire de la intrarea în comună unde rețelele de utilități sunt necapacitate sau lipsesc, Consiliul Local al comunei va întoarce din drum toate inițiativele.
AMB Arhitectură și Consultanță a solicitat un aviz de oportunitate pentru parcelarea unui teren agricol de peste 1,7 hectare pentru construirea de locuințe pe parcele de 800 de mp. Arhitecta Daciana Bercan a arătat că zona e deservită de un drum de pământ de 8 metri din strada Unirii și că se intenționează prelungirea utilităților și edificare de locuințe pe parcele de 800 de mp.
Propunerea făcută nu a fost pe placul arhitectului șef al Județului, Claudiu Salanță, nici pe cel al Comsiei. Aceștia au arătat că parcelarea nu este propice locuirii dar și că zona de studiu e mult prea mică și nu rezolvă problemele legate de zonele verzi.
Salanță a oferit o variantă posibilă proiectanților arătându-se cum ar trebui dezvoltat un ansamblu rezidențial cu spațiu verde în mijloc. Cei din comisie s-au interesat dacă planurile de parcelare sunt cele care reflectă situația actuală, mai ales că cei din Chinteni și-au finalizat deja cadastrul general. Recomandarea a fost de a reface propunerea, pe o zonă extinsă.
(Propunere studiu coeerent)
(Primăria din Chinteni mai are în studiu o documentație pentru amenajarea de locuințe în zonă)
Primărița din Chinteni, Lucia Suciu, a intervenit în cadrul ședinței și a arătat că situația din teren este cea actualizată, planșele fiind suprapuse peste cadastrul nou, însă a semnalat că propunerile venite de la proiectanți sau de la Comisie trebuie să stea în picioare și să bată cu realitatea din această zonă. „Este una în plină dezvoltare, pe drumul de intrare în comună. Trebuie avut grijă pe ce terenuri se pun zone verzi deoarece Primăria are aici rezervă de teren pentru a reconstitui drepturile de proprietate ale oamenilor. Când ajungem să edificăm așa multe locuințe fără rețele și drumuri nu vom face decât să ne blocăm. Toată zona ar trebui reglementată, până la întâlnirea cu blocurile. În caz contrar, Consiliul Local din comună va spune nu dacă nu aveți utilități. Toți avem o viziune de dezvoltare dar când nu studiem foarte bine problemele, apar surprize. Aveți tot suportul nostru pentru a face proiecte reușite”, a semnalat Lucia Suciu.
Archcube Studio a mai cerut avizul pentru un alt proiect în comuna Chinteni, un PUZ pentru realizarea unui centru medical, mai precis o unitate de tip SMURD care să funcționeze în comună. Arhitecta Daniela Tămaș a explicat că se dorește schimbarea destinației unui teren de peste 7200 de metri din Zona de gospodărie comunală–cimitir propus în Zonă de instituții publice de servicii. Beneficiar este Primăria Comunei Chinteni care dorește realizarea unui centru medical, cu regim de înălțime P+2E+R, cu respectarea zonelor de protecție sanitară față de construcțiile de locuințe existente în vecinătate. Este vorba despre un centru SMURD care să fie operat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și să deservească zona de nord a județului. Construcția urmează să se facă în zona capelei din Chinteni.
Investiția a fost văzută ca oportună de arhitecții din comisie, însă partea de arhitectură nu a fost pe placul lor. Ei au opinat că proiectanții au propus o construcție mașină,a care nu are nimic de-aface cu mediul rural. „Dacă v-ați uita un pic în estul Elveției și în sudul Austriei ați găsi niște exemple extraordinare de astfel de proiecte. La CUG ar merge o astfel de construcție, la Chinteni, mai puțin. Luați exemple din Vorarlberg să vedeți cum se integrează în specificul local”, a recomandat arhitectul Horațiu Răcășan din comisie. Arhitectul șef Claudiu Salanță a recomandat, de asemenea, restudierea felului în care va arăta respectiva unitate SMURD de la Chinteni. „Și eu îmi doresc rachetă, dar suntem în România și trebuie să avem în vedere specificul nostru local, materialele”, a mai spus Răcășan.
Urbanism în vremea coronavirusului. Au refuzat o sală de nunți pe mal de lac
Un proiect pentru construirea unei pensiuni cu sală de evenimente la Câmpenești în zona lacurilor și a caselor de vacanță a fost întors din drum de Comisia de Urbanism a Județului. Arhitecții le-au recomandat proiectanților să își îndrume beneficiarul către o altă zonă pentru a amenaja o astfel de sală sau, dacă nu, să se reorienteze către un restaurant pescăresc sau orice altă funcțiune care să fie din „filmul de pe lac”.
Pe o parcelă de 3500 de mp situată în comuna Apahida, în intravilanul din Câmpenești, CTB Arhitectură a propus un proiect de amenajare a unei unități de cazare cu 8 camere, restaurant și a unei săli pentru evenimente. Arhitectul Claudiu Tudose a spus că este vorba despre un teren aproape de limita cu extravilanul unde beneficiarul (Grigore Rus), care deținea o sală de evenimente în Cluj-Napoca, a fost nevoit să renunțe la ea și dorește să se ocupe de astfel de activități în continuare și să edifice o astfel de funcțiune la Câmpenești.
(PUD pensiune cu sala evenimente Câmpenești coordonat de arh Nicolae Ștefănuți )
Arhitecții din Comisia de Urbanism a Județului au formulat obiecții cu privire la funcțiunea propusă opinând că viitoarea sală de nunți va deranja vecinătățile, atât pescuitul prospăt autorizat pe lacurile de la Câmpenești, cât și locuirea din zonă. Mai mult, arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță le-a recomandat proiectanților să lămurească exact ce fel de studiu implică funcțiunea, opinând că e probabil nevoie de un PUZ. Arhitectul Marcel Vancea a spus că este reticent la amenajarea unei săli de evenimente în zona respectivă. De asemenea, Horațiu Răcășan a precizat că pescuitul și evenimentele nu sunt compatibile și vor rezulta conflicte. De asemenea, cei din Comisie au arătat că restaurantul nu ar comporta nicio problemă, dar că, la pachet, proiectul nu e compatibil cu zona de locuințe din Câmpenești. „Să faceți un restaurant pescăresc! Orice din filmul de pe lac”, a recomandat și arhitecta Sofia Gîrda.
Salanță le-a mai cerut proiectanților să recomande beneficiarului ca, în cazul în care dorește sală de evenimente, să își caute alt amplasament compatibil cu funcțiunea.